Min undervisning, handledning och forskning är särskilt inriktad på frågor rörande organisering och styrning, framför allt inom idrotten, men också i det bredare arbetslivet.
Jag disputerade 2015 vid Pedagogiska institutionen, Umeå universitet på en avhandling om förändringsprocesser i svensk föreningsidrott. Sedan 2016 är jag anställd som universitetslektor vid institutionen.
I min forskning intresserar jag mig för processer i gränslandet mellan offentlig idrottspolitik och de normer, värderingar och praktiker som karaktäriserar idrottens interna organisering och styrning. Motivet för detta intresse är de konsekvenser dessa processer får för vad som betraktas som legitima idrottsaktiviteter och för makt- och resursfördelning inom och utanför idrotten. Särskilt fokus riktar jag på idrottens egna legitimitetsskapande aktiviteter såsom skapandet av alternativa idrottsformer, införandet av könskvotering till styrelser, strategiska förändringar och idrottspolitiskt påverkansarbete, och på vilka idrottsinterna och -externa konsekvenser dessa aktiviteter får.
För tillfället kommer detta intresse till uttryck i de fyra olika forskningsprojekt jag arbetar i:
1. Gatekeeping sport governance: the (re)production of (mis)representation in board nomination processes
Projektet syftar till att skapa kunskap om hur valberedningars arbete påverkar specialidrottförbunds styrelsesammansättning. Projektet genomförs tillsammans med Josef Fahlén och det finansieras av Centrum för Idrottsforskning och Idrottshögskolan vid Umeå universitet.
2. Exploring negotiations between member needs and external expectations in sport club boardrooms
Projektet syftar till att skapa kunskap om hur idrottsföreningars styrelser skapar mening om och förhandlar de stundtals motstridiga förväntningar som härrör från föreningars interna och externa kontext. Projektet genomförs tillsammans med Josef Fahlén och det finansieras av Centrum för Idrottsforskning och Idrottshögskolan vid Umeå universitet.
3. Legitimizing transformational change: sport consultants' role in the implementation of strategy 2025
Projektet syftar till att skapa kunskap om hur så kallade idrottskonsulenter legitimerar införandet av Strategi 2025 (svensk föreningsidrott senaste och omfattande strategiarbete) gentemot idrottsföreningar. Projektet genomförs tillsammans med Josef Fahlén och det finansieras av Centrum för Idrottsforskning och Idrottshögskolan vid Umeå universitet.
4. Making the case for organized sport: the construction of legitimizing accounts in public sport policy advocacy processes
Projektet syftar till att skapa kunskap om hur, varför och med vilka idrottsinterna konsekvenser distriktidrottsförbund ägnar sig åt idrottspolitiskt påverkansarbete. Projektet är finansierat av Vetenskapsrådets stöd för internationella postdok-vistelser, vilket innebär att jag fram till och med sommaren 2019 bor på Nya Zeeland där jag arbetar vid Centre for Sport Policy and Politics, School of Physical Education, Sport and Exercise Sciences, University of Otago.
Jag undervisar också på kurser som fokuserar på, till exempel, offentlig idrottspolitik, organisationsteori, evenemangs- och projektledning, personalutveckling och kvalitativ forskningsmetodik.
Mer om området Idrottspedagogik
Mer om profilområdet Ledarskap, organisation och arbetsliv