Jag är professor i omvårdnad vid institutionen för omvårdnad och i grunden är jag specialistutbildad sjuksköterska i psykiatrisk vård.
Hej! Jag heter Britt-Marie och har en anställning som professor i omvårdnad. Min bakgrund inom vården är som specialistutbildad sjuksköterska i psykiatrisk vård. Jag...
Min kliniska erfarenhet som sjuksköterska har jag framförallt från en specialistenhet för personer med ätstörningar men också från missbruksvård. Mitt avhandlingsarbete handlade om personer med självskadebeteende, deras närstående och vårdares erfarenheter från vården. Jag disputerade i november 2011 och har därefter fortsatt med företrädesvis kvalitativ forskning inom bland annat psykiatrisk heldygnsvård. I december 2017 blev jag utnämnd till meriterad lärare vid Umeå universitet.
Forskningsområden:
Psykiatrisk tvångsvård för vuxna personer med Anorexia Nervosa; det övergipande syftet med projektet är att undersöka innehållet och betydelsen av psykiatrisk tvångsvård för personer över 18 år med AN så som den registreras, beskrivs och observeras av patienter och vårdpersonal. Projektet undersöker hur föreställningar relaterade till kön och maktstrukturer påverkar den psykiatriska tvångsvården och synen på tvångsåtgärder.
Psykiatrisk heldygnsvård för personer med Anorexia Nervosa - personcentrerad omvårdnad, genus och makt; det övergripande syftet med projektet är att utforska innehållet och betydelsen av allmän psykiatrisk slutenvård av personer med Anorexia Nervosa, med fokus på personcentrerade praktiker, genus- och maktperspektiv.
Omvårdnad i psykiatrisk heldygnsvård för personer med svåra dissociativa tillstånd; det övergripande syftet med projektet är att utforska omvårdnad inom psykiatrisk slutenvård för personer med svåra dissociativa tillstånd, med särskilt fokus på dissociativ identitetsstörning och traumamedvetenhet.
Självskadebeteende bland män; jag ingår i en nordisk forskargrupp i ett projekt med flera delstudier som studerar självskadebeteende bland män.
POSA - Psykiatrisk Omvårdnad inom Somatisk Akutsjukvård - att vårda personer med psykisk ohälsa inom somatisk akutsjukvård - mot en återhämtningsinriktad reflekterande praktik som stöd för lärande och samverkan; det övergripande syfte är att generera kunskap om hur personal inom somatisk akutsjukvård kan stödja återhämtning hos personer med psykisk ohälsa, med fokus på betydelsen av återhämtningsinriktad och reflekterande praktik.
Tid Tillsammans - en omvårdnadsintervention som fokuserar vardagslivet inom psykiatrisk heldygnsvård. Patienters och personals perspektiv; det övergripande syftet med projektet är att först konstruera en teoretisk modell för processer i dagligt liv inom psykiatrisk heldygnsvård och sen, baserat på den teoretiska modellen, utveckla, implementera och utvärdera en intervention med syfte att bidra till ett meningsfullt dagligt liv inom psykiatrisk heldygnsvård.
Psykosocial arbetsmiljö och hälsa bland kommunanställda i gles landsbygd i norra Sverige; det övergripande syftet med avhandlingen är att i gles landsbygd kartlägga kommunanställdas psykosociala arbetsmiljö och hälsa samt beskriva medarbetares och chefers erfarenheter av arbetsmiljöarbete, stress och utmattning. Avslutat.
Förbättrad vård och smärtbehandling med femoralisblockad för patienter med höftfraktur; utvärdera om tidigt anläggande av femoralisblockad hos äldre patienter med höft fraktur kan minska det pre- och perioperativa behovet av systemisk analgetika och därmed också antalet postoperativa komplikationer. Avslutat.
Självskadebeteende - att sväva mellan hopp och förtvivlan. upplevelser och interaktion i en sjukvårdskontext; avhandlingsarbetet handlade om att beskriva erfarenheter av vård bland personer med självskadebeteende, professionella vårdare och närstående (föräldrar), samt att belysa tolkningsrepertoarer som konstruerar interaktionen mellan personer med självskadebeteende och deras professionella vårdare. Avslutat.
LARO – LäkemedelsAssisterad Rehabilitering för personer med Opiatmissbruk; beskriva upplevelser av att leva med opiatberoende och att delta i läkemedelsassisterad rehabilitering bland personer med opiatberoende. Avslutat.
Jag undervisar främst om självskadebeteende, ätstörningar och psykiatrisk omvårdnad inom sjuksköterskeprogram på grund och avancerad nivå. Undervisar också om kvalitativ metod på grund-, avancerad- och forskarnivå.