Meriterad lärare och forskare med inriktning fysiologiska och biologiska aspekter av nutrition.
Forskning
År 2008 fick jag min tjänst som lektor vid institutionen för Kost och måltidsvetenskap. Min forskning har inom ramen för denna anställning kommit att handla om hur vårt kostintag påverkar vår fysiologi, metabolism och prestation. Nyligen har jag tillsammans med en av mina kollegor, Jonas Burén, genomfört en kostinterventionsstudie där vi studerar hur unga, friska och normalviktiga kvinnor påverkas av att äta en lågkolhydrat-högfetts (LCHF) kost. Du kan läsa mer om denna forskning här.
Genom min idrottsrelaterade forskning är jag en del av Idrottshögskolans forskningsnätverk
Jag är utbildad molekylärbiolog och har en PhD i Onkologi, som är läran om våra tumörsjukdomar. Mitt avhandlingsarbete, som jag utförde vid Onkologens forskningslabb i Umeå, utgörs av experimentell forskning där jag studerat proteinfamiljen Secretoglobiner och deras uttryck i olika tumörceller och vävnader.
Undervisning
Jag handleder uppsatser på grund- och avancerad nivå samt undervisar framförallt inom de naturvetenskapliga ämnesområdena näringskemi, fysiologi, metabolism, immunologi och idrottsnutrition. Jag blev utsedd till meriterad lärare år 2018 utifrån Umeå universitets pedagogiska meriteringsmodell.