Jag är docent vid Sociologiska institutionen och forskar om sociala rörelser och aktivistorganisationer, hur dessa grupperingar mobiliserar sig och påverkar samhälle och politik.
Jag arbetar som lärare och forskare vid Sociologiska institutionen på Umeå universitet. Jag är samordnare för den tvärvetenskaplig Masterprogrammet i ledarskap och organisation vid Umeå universitet som är ett samarbete mellan fem institutioner: pedagogik, psykologi, statsvetenskap, företagsekonomi och sociologi. Min undervisning sträcker sig över grund-, avancerade och doktorandnivåer, och omfattar kurser inom organisationssociologi, kvalitativ metod och sociologiska teori.
Min egen forskning är fokuserat på två övergripande frågor: hur sociala rörelser påverkar samhället och politiken, och hur unga vuxna skapar aktivism utifrån sina egna uppfattningar av politik och politiska handlingar. Jag undersöker vardagspraktiker, sociala processer och görande av maktrelationer utifrån genus, ålder och rasifiering. Mina empiriska fall består av aktivism i Sverige och Latinamerika kring trygghetsarbetet, feminismen samt sexuella och reproduktiva rättigheter.
Jag samarbetar med doktorand- och post-dok projekt som undersöker:
• Platsens betydelse för ungas engagemang på landsbygd,
• Stigma-relaterade känslor och dess påverkan på egenvård hos personer med KOL,
• Standardiserade vårdförlopps påverkan på organisatoriska rutiner kring cancer diagnos och behandling i primärvård,
• Skapande av tillgång till cancervård genom interaktioner mellan patient och läkare i primärvård, och
• Kapacitetsuppbyggnad av mellancheferna i hälsosystem genom deltagande aktionsforskning.
Jag har en kandidatexamen i sociologi och spanska / latinamerikanska studier (1989) och en masters examen i tillämpad sociologi (1999), båda från American University, Washington DC. Jag har doktorerat (2010) och blivet docent i sociologi (2015), båda vid Umeå universitet. Jag är medlem i Internationella Sociologiska Föreningen och Sveriges Genusforskarförbund.
Nyckelord: aktivistorganisationer, feminismen, Latinamerika, trygghetsarbetet, sociala rörelser, sexuella och reproduktiva rättigheter, unga vuxna