Jag leder ett flertal forskningsprojekt inom marin ekologi, och är vetenskaplig koordinator för det strategiska forskningsprogrammet EcoChange.
Min forskning behandlar bland annat effekter av ökat inflöde av organiskt material på marina födovävar, predationsresistenta bakterier och hur de påverkas av näringsförhållanden i den marina miljön samt övergödning kopplat till miljögifter.
Forskningen fokuserar på växtplankton och bakterier, vilka utgör basresurser i marina pelagiala födovävar. Det är huvudsakligen dessa organismer som producerar partikulärt organiskt kol från löst oorganiskt och organiskt kol. Växtplankton och bakterier har olika storlekar, vilket innebär att bakteriebaserade näringsvävar har fler trofinivåer än växtplanktonbaserade födovävar. De har också en olikartad kemisk stökiometri och molekylär sammansättning, vilket indikerar att de är av olika födokvalitet för högre trofinivåer.
En global klimatförändring har förutsetts orsaka ökad nederbörd i norra Europa. Detta kommer att orsaka ökad älvtillrinning av alloktont löst organiskt kol och andra närsalter till havets kustområden. Genom att ljusklimatet försämras kan växtplanktonproduktionen komma att minska medan bakterieproduktionen ökar. Produktionen kommer att bli mer baserad på alloktont kol än av autoktont kol.
Min forskargrupp undersöker hur en sådan förskjutningen av basresursen kan påverka produktionen av organismer i högre trofinivåer. Det är möjligt att mängden producerad fisk per produktionsenhet blir lägre på grund av större respirationsförluster och sämre födokvalitet. Detta kan vara av stor betydelse för havsekosystemets struktur och funktion. Frågeställningen undersöks genom en kombination av empiriska experiment och modellering. Projektet ger förståelse och förutsägelse av biodiversitetsförändringar i havet.
Forskningsprogrammet Ecochange