"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Analys/Bearbetning

Det är viktigt att välja program och metoder utifrån informationsklassning och risk- och sårbarhetsanalys och främst använda program som är upphandlade av universitetet. 

Ifall molntjänst ska användas måste du som forskare säkerställa att rätt tjänst används på rätt sätt och att inga känsliga personuppgifter sprids. Tänk på detta vid översättning och transkribering också!

Rutiner

  1. Lagra materialet enligt informationsklassningen. Det ska inte ligga på några andra ytor. 
     
  2. Använd en genomtänkt mappstruktur med tydliga namnstandarder. 
     
  3. Dokumentera kontinuerligt allt ni gör i projektet. 
     
  4. Dela filerna säkert. Maila inget, dela länkarna till filerna istället. 
     
  5. Se alltid till att det finns trygga backuper.
     
  6. Om hårddiskar används ska de vara dubbla, krypterade och backupen ska vara noga uppmärkt och inlåst i ett brandsäkert skåp.
     
  7. Se till att hela forskargruppen är insatta i arbetssättet. 
     
  8. Slutligen är det alltid viktigt att städa, lämna inga filer i program, i mappar eller på arbetsytor där de inte ska lagras eller arkiveras.

Programvaror för analys

ELAN

Elan är ett program för att analysera video eller ljudfiler. Programmet låter dig lägga till en obegränsad mängd textkommentarer till video- eller ljudspåret för analys. Elan är gratis och fritt att använda.

https://archive.mpi.nl/tla/elan

R

R är ett fritt tillgängligt (gratis) program för statistisk beräkning och grafisk framställning med många användningsområden.
https://www.r-project.org/

R-studio är ett IDE för R
https://posit.co/download/rstudio-desktop/

För Kvalitativ analyser i R kan du använda RQCD
https://rqda.r-forge.r-project.org/

QualCoder

Qualcoder är ett gratis program för kvalitativ analys som låter dig hantera en rad olika dokument och mediafiler.
https://qualcoder.wordpress.com/

 

Några tips inför transkribering

Under ett Teams-möte kan du starta direktavskrift för att fånga upp allt som sägs. I Teams kan du på tre prickarna välja "Spela in och transkribera" och där välja "Starta avskrift". Texten sparas i mötets chatt i Teams. https://support.microsoft.com/sv-se/office/visa-livetranskription-i-microsoft-teams-m%C3%B6ten-dc1a8f23-2e20-4684-885e-2152e06a4a8b

Du kan även spela in hela Teams-möten för att bearbeta det senare eller dela med andra. https://support.microsoft.com/sv-se/office/spela-in-ett-m%C3%B6te-i-microsoft-teams-34dfbe7f-b07d-4a27-b4c6-de62f1348c24

Inspelningar som klassats till som högst informationsklass tre kan transkriberas i online-versionen av Word, https://www.microsoft365.com/word. I Startmenyn finns "Diktera"/"Transkribera". 

Inspelningar som klassats som informationsklass fyra och ska hanteras aktsamt kan transkriberas i https://transcription.umu.se/

Senast uppdaterad: 2025-03-11