A 20-year analysis of motives and training patterns of Swedish gym-goers
Annals of Leisure Research
Tor Söderström, som författat artikeln i tidskriften Annals of Leisure Research, berättar om studien.
BildUlrika Sahlén
Vad handlar artikeln om?
I studien undersöks gymkulturen och om och hur människors motiv för att träna och deras träningsvanor förändrats eller ej sedan mitten på 1990-talet. Genom en enkätstudie på 1990, 2000 och 2010-talet försöker studien förstå män och kvinnors motiv och träningsvanor i relation till en föränderlig gymmarknad och konsumtionskultur.
Varför är det viktigt att studera detta ämne?
Studien är den första som undersöker motiv och träningsvanor över ett längre tidsspann. I den meningen bidrar den med nya empiriska resultat och en analys som beaktar hur och varför gymkulturen förändrats.
Ingår det i en större undersökning?
Det är ett avslut av det som påbörjades i avhandlingsarbetet.
Vad innebär resultaten?
Resultaten visar att vissa motiv är stabila över tid medan andra motiv både minskat och ökat i betydelse. Andelen kvinnor på gymmet har ökat sedan 1990-talet och kvinnorna har blivit yngre och männen äldre (genomsnitt). Hur man tränar och vad man prioriterar i träningen har också förändrats över tid. Det betyder att hur den socialt konstruerade kroppen ska formas och målet med ”formningen” har förändrats sedan 1990-talet.
Är det något i resultaten som förvånar dig?
En sak som kanske förvånar är bl a kvinnors förändring i träningsprioriteringar, vilket väcker frågor om könsordningen på gym är på väg att utmanas.
Var det en spännande studie att göra och varför?
Den tog väldigt lång tid att göra. Det är alltid intressant med explorativa analyser av mönster över tid.