"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om artikeln

Being second among the second: experiences of indigenous sports among assimilated Sámi

International Review for the Sociology of Sport

Vad handlar artikeln om?

Artikeln handlar om en studie som har undersökt hur olika subgrupper inom den samiska ursprungsbefolkningen kämpar om inflytande, representation och makt i frågor som rör idrottspolitisk resursfördelning och distributionspolitik.

Varför är det viktigt att studera detta ämne?

Fördelning av makt och resurser är ständigt viktigt att studera eftersom det i grunden handlar om över-/underordning av olika sociala grupper i samhället. I många delar av samhället byggs skevheter och orättvisor in i olika typer av fördelningssystem och det är viktigt att belysa sådana för att kunna erbjuda kunskap som kan bilda underlag för beslut om eventuella förändringar. På idrottens område ser vi återkommande forskningsresultat som belyser hur flickor och kvinnor ofta förfördelas till förmån för pojkar och män, eller hur större idrotter ges såväl tolkningsföreträde som mer resurser än mindre idrotter, för att ta några exempel.  

Ingår det i en större undersökning?

Studien är inte del av en större undersökning i strikt bemärkelse. Däremot är den del av ett mångårigt intresse i och samarbete om frågor som rör samisk idrott.

Vad innebär resultaten?

Resultaten visar hur över-/underordning bland olika samiska subgrupper tar sig uttryck. De visar hur grupper i så kallade samiska kärnområden både tar och ges av andra subgrupper en överordnad position som i sin tur ger dem mer tolkningsföreträde, inflytande och resurser. De visar också hur samiska subgrupper i så kallade revitaliserade områden (utanför kärnområdena) är medskapare i denna över-/underordning. Dylika processer sker inom många andra samhällsområden och politiska frågor men ställs på sin spets i det studerade fallet då etnisk/kulturell identitet ställs mot den idrottsliga identiteten.  

Är det något i resultaten som förvånar er?

Det som är förvånande är hur stor roll den statliga kultur- och idrottspolitiken har i denna process. Som exempel har statsmakterna genom historiska assimileringsprocesser mer eller mindre dikterat vilka kulturella rekvisit som ska uppfyllas för något ska klassas som en samisk idrottsaktivitet och därigenom samisk idrottsorganisation. Det innebär att individer och grupper inom den samiska befolkningen som vill ägna sig åt andra idrottsaktiviteter och/eller tillhöra icke-samiska idrottsorganisationer inte ges samma möjligheter till inflytande och därigenom resurser.

Var det en spännande studie att göra och varför?

Det här ämnet är ständigt spännande men har blivit ännu mer aktuellt i samband med medierapporteringen av andra större samhällsfrågor rörande tillstånd för gruvdrift på renbetesmarker, jakt- och fiskerättigheter i samiska områden och etablering av vindkraftsparker. I dessa ärenden blir det tydligt hur frågor som rör ursprung, identitet och kultur sammanlänkas med frågor om rättigheter, inflytande, representation, makt och resursfördelning mellan olika grupper i samhället.

Referens

Skille, E., Fahlén, J., & Lehtonen, K. (2024). Being second among the second : experiences of indigenous sports among assimilated Sámi. International Review for the Sociology of Sport. Epub ahead of print. https://doi.org/10.1177/10126902241268048

Senast uppdaterad: 2024-09-04