Doing (in)equality in Swedish families: women’s narratives of outsourcing domestic work
Families, Relationships and Societies
Ann-Louise Silfver och Ulrika Widding har skrivit en artikel som bygger på intervjuer med kvinnor som lever i familjer som regelbundet använder RUT-tjänster.
Vad handlar artikeln om?
Artikeln bygger på intervjuer med kvinnor som lever i familjer som regelbundet använder RUT-tjänster. I de här familjerna innebär det framför allt att köpa städning varje eller varannan vecka. När RUT-reformen infördes 2007 var ett syfte med reformen att bidra till ökad jämställdhet mellan kvinnor och män genom att frigöra kvinnor från obetalt arbete i hemmet, till förmån för ökad sysselsättning i betalt arbete. I artikeln undersöker vi hur kvinnorna resonerar om vardagslivet och ansvarsfördelningen i familjen, liksom motiven bakom att köpa RUT-tjänster och vilken betydelse dessa har för familjen.
Varför är det viktigt att studera detta ämne?
Det finns studier som undersökt RUT-reformen och dess konsekvenser ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Det finns dock lite forskning om hur outsourcing, och mer specifikt RUT-tjänster, får betydelse i de familjer som regelbundet använder såna tjänster. På så vis bidrar studien med ny kunskap till ett vidare kunskapsfält. Ur det pedagogiska perspektivet bidrar studien med kunskap om samtida fostrans- och socialisationsprocesser och vilka normer och värderingar som står på spel i familjers vardagsliv. Studien bidrar också med kunskap om hur jämställdhet förhandlas och formas på mikronivån, det vill säga i familjelivet.
Vad innebär resultaten?
Ett centralt resultat är att de flesta av kvinnorna hade ett projektledande huvudansvar för det vardagliga familjelivet även om en del praktiskt hushållsarbete outsourcades genom RUT-tjänster. Med andra ord kvarstod en ojämlik ansvarsfördelning där kvinnorna ofta drog det tunga lasset. Även om flera av de intervjuade kvinnorna såg RUT-tjänsterna som ett bidrag till ett mer jämställt familjeliv konstaterade några att köp av städning samtidigt bidrog till att skjuta upp diskussioner och förhandlingar om jämställdhet.
Är det något i resultaten som förvånar er?
En sak som överraskade var att flera kvinnor beskrev användandet av RUT-tjänster som något av en norm i deras bekantskapskretsar och som en naturlig del av ett växande service- och tjänstesamhälle.
Var det en spännande studie att göra och varför?
Det är alltid spännande att lyssna på människors berättelser och detta gäller inte minst beskrivningar av det vardagliga familjelivet. Det var även väldigt intressant att få ta del av hur kvinnorna å ena sidan förhöll sig till RUT-tjänster som något vanligt och normaliserat, och å andra sidan som ett problematiskt och omdebatterat samhällsfenomen.
Referens
Silfver, A.-L., & Widding, U. (2024). Doing (in)equality in Swedish families: women’s narratives of outsourcing domestic work. Families, Relationships and Societies, 1–16. https://doi.org/10.1332/20467435y2024d000000029