Pax Nordica 2018: Skymningsläge eller gryningstid?
Beredskap inför renodlat militära hot i Sveriges närområde blir allt viktigare samtidigt som prioriteringar krävs inom andra områden av samhällslivet. Alltmer avancerade system för kommunikation och försörjning bidrar till strukturell sårbarhet. Störningar i IT, stora elavbrott, översvämningar eller olyckor i kärnkraftverk är exempel på konkreta men också mycket omfattande hot.
Snabba spridningseffekter kan medföra epidemier och problem med livsmedel och dricksvatten. Stora ekonomiska prioriteringar står för dörren. Samtidigt knakar europasamarbetet i fogarna och utgör inte längre ett uppenbart forum för att lösa gemensamma problem.
Nationella identiteter debatteras flitigt; i det offentliga rummet bland journalister och politiker, men mellan medborgare främst på webben. Men inte heller det offentliga samtalet utgör längre en självklar arena för utbyte av tankar och idéer om beslut i gemensamma samhällsfrågor. De värderingar som samhällslivet bygger på förändras också, och det är svårt att bedöma vilka förändringar som är tillfälliga och vilka som blir bestående.
Befinner vi oss i skymningsläge eller i gryningen för en ny tid? Är utvecklingen positiv eller negativ? Är dagens möjligheter för medborgare att själva välja samhällsinformation och hotbild ett uttryck för frihet och mångfald? Har folk blivit bättre på att klara sig själva? Finns det självklara symboler och beteenden som håller ihop samhället, och vilka är i så fall de? Hur ska man prioritera i korstrycket mellan olika typer av hot? Kan ett land som Sverige över huvud taget prioritera och på vad bygger i så fall förmågan att göra detta? Att söka svar på dessa och relaterade frågor utgör ledtemat för Pax Nordica 2018: Skymningsläge eller gryningstid?
Pax Nordica 2018 – program torsdag 12 april
Plats: Samhällsvetarhuset, Lindellhallen – Hörsal A Moderator: Alf Molin, Allmänna Försvarsföreningen i Västerbotten Panelledare: Niklas Eklund, Umeå universitet
13.00 Öppningsanförande – Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet
13.10–13.35 Globala trender och hot mot säkerhet i närområdet – Niklas Granholm, Forskningsledare försvarsanalys, FOI
13.35–14.00 Kan man lita på medierna? – Patrik Oksanen, redaktör, Hudiksvalls tidning
14.00–14.25 Mångfald eller sönderfall? Utmaningar för social sammanhållning – Mikael Kurkiala, docent, Svenska kyrkan
14.25–14.45 Paus med fika
14.45–15.05 Ekonomisk riskbedömning under säkerhetspolitiska utmaningar – Staffan Ringbom, lektor, Svenska Handelshögskolan i Helsingfors
15.10–15.35 Kan man garantera frihet utan demokrati? – Heidi Avellan, redaktör, Sydsvenskan
15.35–16.15 Paneldiskussion – ledd av Niklas Eklund, docent, Statsvetenskapliga institutionen
16.15– Mingel (Allmänna Försvarsföreningen och Utrikespolitiska Föreningen)