Enligt lag är Umeå universitet skyldig att regelbundet genomföra en miljöutredning av verksamheten. Miljöutredningens syfte är bland annat att utgöra underlag för att ta fram mål
och åtgärder för att minska den negativa direkta miljöpåverkan. Umeå universitet genomför en miljöutredning vart femte år och den senaste gjordes 2024.
Miljöutredningens syfte
En miljöutredning ska uppfylla följande syften och
vara ett stöd i universitetets arbete med Agenda 2030.
följa kravet om miljöutredning som föreligger enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter (3 kap 4§).
klargöra universitetets interna och externa miljöpåverkan.
utgöra underlag för att identifiera och bedöma hållbarhetsaspekter.
redogöra för bindande krav från intressenter och omvärlden.
Sammanfattning av 2024 års miljöutredning
2024 års miljö- och hållbarhetsutredning, enligt förordning om miljöledning i statliga myndigheter och universitetets regel för miljö- och hållbarhetsarbete, har genomförts med Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling, Klimatramverket för universitet och högskolor samt European Sustainability Reporting Standards (ESRS) som ramar.
I miljö- och hållbarhetsutredningen synliggörs universitetets direkta och indirekta miljöpåverkan. I denna miljö- och hållbarhetsutredning har utöver aspekterna från föregående utredning även fastigheter/lokaler, strålkällor, mat och servering, biologisk mångfald och investeringar inkluderats. Miljö- och hållbarhetsutredningen är också bredare i sin karaktär än tidigare versioner då även sociala dimensioner finns med.
De direkta miljöaspekter som har bedömts betydande är: Energianvändning, Avfallshantering, Resor, Kemikaliehantering och Fastigheter/lokaler. De indirekta miljöaspekter som har bedömts betydande är: Utbildning, Forskning, Samverkan, Studentsamverkan och studentinflytande samt Upphandling och inköp.