Nästan allt går att återvinna. På universitetet ska kartong-, glas-, metall- och plastförpackningar sorteras, liksom behållare från pantsystemet, papper och matavfall. Även elektroniskt avfall, batterier, ljuskällor och verksamhetsspecifikt avfall från till exempel laboratorier ska sorteras enligt universitetets rutiner. Obehövliga möbler och utrustning ska i första hand lämnas till vårt interna möbelförråd. Genom att förbättra utsorteringen kan universitetets miljö- och klimatavtryck minska.
Vad kan jag källsortera var?
På allmänna ytor
På allmänna ytor finns sortering för pappersförpackningar, pant, plastförpackningar och restavfall. Under 2024 kommer det att finnas möjlighet att sortera matavfall på vissa allmänna ytor.
På restauranger och caféer
I restauranger och caféer finns sortering för matavfall, metallförpackningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, glasförpackningar och restavfall.
På kontorsplan
På kontorsplan kan källsortera papper, plastförpackningar och restavfall.
I pentryn
I pentryn införs under 2024 sortering för matavfall, metallförpackningar, pappersförpackningar, plastförpackningar och restavfall.
I miljörum
I miljörum sorteras glasförpackningar, batterier, glödlampor, lysrör och elektronikskrot. I miljörum finns även möjlighet att sortera pappersförpackningar, metallförpackningar, restavfall samt matavfall. Fråga en servicemedarbetare om du inte hittar till miljörummet.
Material som inte kan lämnas i källsorteringskärl eller miljörum
Datorutrustning eller mobiltelefon
Uttjänta datorer och mobiltelefoner samt skärmar, tangentbord och annat som hör ihop med datorn hanteras som elektronikavfall. De ska tömmas på information och lämnas till IT-ansvarig på enheten eller ITS.
Möbler och inredning
Överblivna möbler och inventarier lämnas i första hand till universitetets interna möbelförråd. Om du har möbler som du inte längre vill ha kvar eller om du är intresserad av någon begagnad möbel från möbelförrådet till din arbetsplats kan du göra en förfrågan till Lokalförsörjningenenheten.
Farligt avfall
Farligt avfall kan vara kemiska produkter, smittförande, stickande eller skärande avfall, cytostatikaavfall, läkemedel, radioaktivt avfall, biologiskt avfall med mera. För hantering av farligt avfall samt för avsändning och transport av farligt gods gäller särskilda rutiner. En av grundreglerna är att inga kemikalier eller andra förorenande ämnen/substrat får hällas i avloppet. Du kan läsa mer om hur du återvinner olika typer av farligt avfall och hur du hanterar farligt gods på universitetets intranät.
Tonerkassetter
Tonerkasetter från skrivare återvinner du genom att beställa en returkartong från Wisum beställningsportal för IT-produkter. Kartongen heter "Atea miljöstation returkartong för förbrukade lasertoner och bläckpatroner" och kan beställas i 2-pack eller 6-pack. I kartongen kan du lägga alla sorters toner. Sedan meddelar du speditören (telefonnumret står på kartongen) som kostnadsfritt hämtar upp kartongen och fraktar den till återvinning.