Som ett led i det breddade hållbarhetsarbetet är Umeå universitet anslutna till den internationella certifieringen Healthy campus där där studenter såväl som anställdas välmående står i fokus.
Umeå universitet certifieras på den näst högsta nivån guld, inom FISU Healthy Campus Programme
Bild FISUUmeå universitet har valt att satsa på en hälsoprofil genom den internationella certifieringen Healthy Campus utvecklad av International University Sports Federation (FISU). Universitetets ambition sträcker sig längre än att bara certifieras. Vi vill vara ett attraktivt campus där såväl studenter som anställda vill vara och mår bra. Därför har en gemensam vision för det hälsofrämjande arbetet tagits fram. Med förankring i universitetets vision och värdegrund samt policy för arbetsmiljö och lika villkor lyder visionen:
Ett universitet där hälsa får ta plats – för ett hållbart studie- och arbetsliv.
För att integrera certifieringsprocessen med universitetets struktur har den kopplats till det övergripande hållbarhetsarbetet vid Umeå universitet. Detta möjliggör en samordnad insats för att främja hållbar utveckling och stärker universitetets roll inom hållbarhetsfrågor. Genom att kombinera hälsofrämjande åtgärder med hållbarhetsmål kan universitetet skapa en långsiktig strategi som gynnar studenter, anställda och samhället i stort.
Vår bakgrund till certifieringen
Umeå universitet har genom Idrottshögskolan ett tätt samarbete med Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) som utvecklar, samordnar och företräder svensk studentidrott genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationellt och internationellt. SAIF är i sin tur medlem i det internationella idrottsförbundet International University Sports Federation (FISU) som är de som står bakom certifieringen Healthy campus.
Under 2020 lyftes Idrottshögskolans initiativ Hälsa på campus upp som ett gott exempel på en hälsofrämjande aktivitet av SAIF och presenterades på en nationell konferens. Under konferensen informerade SAIF om möjligheten att certifieras som ett Healthy campus av FISU. Ett intresse väcktes och ett förarbete inleddes internt på Umeå universitet. 2022 fastställde rektor att Umeå universitet skulle ansöka om certifieringen och i december 2023 utsåg FISU Umeå universitet som det första lärosätet i Sverige att bli certifierade som ett Healthy campus.
Samarbete med IKSU
Inom arbetet för ett hälsosamt campus samarbetar universitetet med Idrottsklubben studenterna (IKSU) vars vision är "ett friskare och starkare Umeå" och de arbetar bland annat för att tillgodose Umeå universitets anställda och studerande tillfälle till motion, rekreation och idrottslig verksamhet. IKSU är även anslutna till SAIF och tydliggör därför kopplingen till certifieringen Healthy campus ytterliggare.
Intern organisation
Inom arbetet för ett hälsosamt campus har en tvärdisciplinär referensgrupp tillsatts av representater från de verksamheter som operativt arbetar inom de identifierade verksamheterna.
Externa medlemmar
Marie-Louise Jarlenfors, verksamhetschef IKSU
International University Sports Federation (FISU) Healthy Campus-program syftar till att förbättra alla aspekter av välbefinnande för studenter och anställda med målet att skapa förutsättningar för en hälsosam livsstil. För att tillgodose målgruppernas olika behov och krav har FISU identifierat sju områden som de mest avgörande att arbeta med för att öka förutsättningarna att nå upp till målet om en hälsosam livsstil. Certifieringen innehåller 100 kriterier fördelade över dessa sju områden. Varje lärosäte bedöms utifrån dessa kriterier och kan certifieras på fem nivåer: Certifierad, brons, silver, guld eller platinum. Umeå universitet anslöt sig till certifieringen 2023 och uppnådde samma år kraven för guld-nivån, den näst högsta nivån inom certifieringen. För varje område har Umeå universitet definierat mål.
Hållbar styrning och uppföljning
Detta område handlar om att arbetet med certifieringen Helathy Campus ska implementeras, styras och utvärderas på hela universitetet. Kriterierna behandlar frågor om bland annat ledarskap, resurser, strategier, intressenter och format. Kategorin utgör en grund och ett ramverk inom vilket de övriga sex områdena kan verka.
Mål för Umeå universitet: Att intentionerna i Healthy Campus ska genomsyra universitetets verksamheter.
Fysisk aktivitet och idrott
Området syftar till att anställda och studenter ska bibehålla eller utveckla sin fysiska hälsa och välmående. Ett stort fokus ligger i intern och extern samverkan för att främja former och utveckling för detta.
Mål för Umeå universitet: Att studenter och anställda ska ha möjlighet att utöva hälsofrämjande och fysiska aktiviteter, tillgängliga för alla.
Näringsriktig kost
Området handlar om hur universitetet ska erbjuda näringsriktiga måltider på campusområdets restauranger och kaféer, erbjuda näringsrådgivning och minimera miljöpåverkan från restaurangverksamheter.
Mål för Umeå universitet:
Sjukdomsförebyggande
Området handlar om att förebygga, informera och tillhandahålla stödtjänster för att upptäcka och motverka icke- såväl som smittsamma sjukdomar, inklusive tandvård, vaccinationer och medicinska kontroller. Studenthälsan vid Umeå universitet är ett komplement till ordinarie sjuk- och tandvård, därför ligger universitetets fokus inom området på förebyggande och stödjande aktiviteter.
Mål för Umeå universitet: Att erbjuda information och ha en bredd av aktiviteter som förebygger sjukdom.
Psykisk och social hälsa
Området handlar om hur lärosätet ska ta ansvar och vara aktiva samt erbjuda stöd och information för att främja studenter och anställdas psykiska välmående.
Mål för Umeå universitet: Att erbjuda information och en bredd av aktiviteter som förebygger psykisk ohälsa.
Riskbeteende
Kriterierna inom detta område sätter fokus på faktorer som kan påvekra hälsan negativt. Detta inkluderar stödtjänster och förebyggande arbete kring alkohol, tobak, droger, doping, våld, mobbning och sexuell hälsa.
Mål för Umeå universitet:
Hållbarhet
Lärosätet ska aktivt arbeta med hållbarhetens tre dimensioner (ekologisk, ekonomisk och social) och samverka internt och externt för att uppnå målen. Kriterierna handlar bland annat att att skapa attraktiva grönområden, främja hållbara pendelresor samt att minska brännbart avfall.
Mål för Umeå universitet: Att verka för det hållbara samhället och att målen i Agenda 2030 nås.