"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-11

Virginia Dignum bjöds till Vatikanen för att föreläsa om AI

NYHET Umeåforskaren och AI-experten Virginia Dignum gästföreläste och deltog på den påvliga vetenskapsakademins biennal 2024 i Vatikanen. Gruppen träffades för att diskutera hur vetenskap, teknik och speciellt artificiell intelligens, AI, kan hjälpa till att tackla några av de största utmaningarna världen står inför. – Jag är djupt hedrad över att jag fick delta, säger hon.

Text: Elin Olsson

Den påvliga vetenskapsakademin har som uppdrag att hedra vetenskapen, skydda dess frihet och främja forskning för vetenskapens utveckling. Vartannat år samlas akademin för vetenskapliga diskussioner och i år var Umeåforskaren Virginia Dignum medbjuden som gäst.

Temat för evenemanget var ”Vetenskap för hållbarhet och välbefinnande i antropocen”, där antropocen alltså är den period där mänskliga aktiviteter har omformat planeten med allt från klimatförändringar till förlust av biologisk mångfald.

– Vi träffades för att prata om hur vetenskap, teknik, och särskilt AI, kan hjälpa till att tackla några av de största utmaningarna som vår planet står inför i dag, alltså antropocen och biologisk mångfald. Vårt fokus var hur vetenskapen kan hjälpa oss att hantera och till och med vända en del av det som skadats, säger Virginia Dignum.

AI kan revolutionera vetenskap och innovation, men vi måste vara medvetna om dess potentiella nackdelar

Hon menar att AI är ett kraftfullt verktyg som redan förändrar vårt sätt att leva, jobba och lösa svåra problem.

– AI kan hjälpa oss med stora globala utmaningar. På mötet såg vi exempel på hur det kan göra jordbruket mer hållbart, förbättra klimatprognoser och påskynda medicinsk forskning. Men AI har också en baksida – om det utvecklas och används oansvarigt, kan det förvärra problem som ojämlikhet och miljöutmaningar, säger Virginia Dignum.

I Virginia Dignums föredrag under biennalen handlade det om hur man kan göra så att AI utvecklas på ett sätt som gynnar alla.

– AI kan revolutionera vetenskap och innovation, men vi måste vara medvetna om dess potentiella nackdelar, säger Virginia Dignum.

Evenemanget i Vatikanen samlar experter från alla områden – klimatforskare, etiker, ingenjörer och teologer med flera.

– Jag är djupt hedrad över att jag fick delta. Vi befinner oss i en avgörande tid, där de val vi gör kommer att forma framtiden – inte bara för AI, utan för mänskligheten och vår planet. Låt oss se till att dessa val är ansvarsfulla.

Hur var det att träffa Påven?

– Tyvärr var påven sjuk den dagen han skulle ha träffat oss, så det ställdes in, men mötet var väldigt relevant ändå!

Virgina Dignum har ett hektiskt schema och deltar även på World Summit AI i Amsterdam samt leder en session om AI:s framtid på World Economic Forum i Dubai.

Om den Pontifikala (påvliga) vetenskapsakademin

Akademin består av 80 ledamöter som utses på livstid av påven. En av dem är Emmanuelle Charpentier, Nobelpristagare och hedersdoktor vid Umeå universitet. Ledamöterna väljs bland de mest framstående vetenskapsmännen och forskarna inom matematiska och experimentella vetenskaper från alla länder i världen, utan någon form av etnisk eller religiös diskriminering. 36 länder är för närvarande representerade.