Viktiga nya medel för grundforskning om virusfabriker
NYHET
Lars-Anders Carlson får 24 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att förstå hur virusfabrikerna som byggs upp i våra celler fungerar.
– Jag minns första mötet vi hade inför ansökan med alla inblandade över zoom, det var mitt i en brunch på min semester i september 2023 och kaffet hann bli kallt, men det var det värt, säger Lars-Anders Carlson, universitetslektor vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysik.
Lars-Anders Carlson får 24 miljoner under fem år från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att forska om virusfabrikerna i våra celler. Foto: Hans Karlsson
Projektet Lars-Anders Carlson ska leda heter ”Conserved concepts and divergent details of membrane-bound viral replication organelles” och han förklarar det kort så här: – När viruset tränger in i en cell måste den använda sig av cellen för att föröka sig. Men för att göra det måste den bygga om inuti i cellen och optimera cellen för att bli vad vi kan kalla för en virusfabrik. Projektet går ut på att förstå hur den där virusfabriken inuti en infekterad cell är uppbyggd och hur den fungerar.
Virus kan ju infektera både människor och djur och leda till en lång rad sjukdomar, som Covid och TBE, och gruppen kommer att studera och jämföra virusfabrikerna från två stora grupper av virus som sprids av myggor och fästingar.
– Vår forskning är nyfikenhetsdriven grundforskning på en central del av livscykeln för virus. På sikt hoppas vi kunna bidra med pusselbitar som kan leda till nya behandlingsformer.
Från Kalifornien till Umeå
En starkt bidragande orsak till att Lars-Anders Carlson bedriver sin forskning i just Umeå beror på de avancerade elektronmikroskop som Umeå universitet kan erbjuda i dag. Lars-Anders Carlsons vetenskapsresa startade annars vid Uppsala universitet, han doktorerade i München och genomförde sin postdoc vid National Institute of Health i Washington DC och på University of California i Berkeley, innan han 2016 flyttade till Umeå för en tjänst på Wallenberg centrum för molekylär medicin (WCMM).
– Det vi ska göra med hjälp av elektronmikroskopen är att ta tredimensionella närbilder på virusen och på så sätt lära oss mer. Nu ser jag verkligen fram emot att dra igång och få anställa och ta in nya doktorander och forskare i projektet!
Forskning är lagarbete
Lars-Anders Carlson poängterar att forskning är ett lagarbete och vill lyfta fram alla som är inblandade och nämner Anna Överby Wernstedt, Institutionen för klinisk mikrobiologi och Richard Lundmark, Institutionen för medicinsk och translationell biologi, båda vid Umeå universitet. Från Karolinska Institutet medverkar Gerald McInerney, Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, och Benjamin Murrell, Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi. Inom projektet kommer de även samarbeta med Andreas Carlson, Matematisk institutt, Universitetet i Oslo, som ska skapa matematiska modeller.
– Det fina med att få anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är att det är en så tydlig kvalitetsstämpel, varje projekt utvärderas av minst fyra, fem internationella experter inom respektive område och ska ”ha så hög vetenskaplig potential att de har möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott”. Att de har valt ut just vårt projekt som ett av de främsta känns förstås väldigt bra. Det här ska bli så jäkla roligt!
Lars-Anders Carlson är även pristagare av Eric K. Fernströms pris och håller därför en öppen föreläsning i samband med Årshögtiden på lördag 19 oktober kl 9.00 under rubriken "Som att bläddra i en IKEA-katalog från helvetet: Närbilder på hur virus stökar om inuti infekterade celler" i lokalen Lindelhallen 3 vid Umeå universitet.