"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-21

Vidareutbilda dig inom grön omställning med korta kurser

NYHET Umeå universitet erbjuder ett flertal korta kurser för yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig och stärka sin kompetens inom området grön omställning.

Universitetet har ett varierat utbud av korta kurser för yrkesverksamma som vill kompetensutveckla sig inom sitt område eller lära sig något nytt inom grön omställning. Kurserna är anpassade för personer som vill bidra till hållbar utveckling men som har ett arbete och inte har möjlighet att studera på heltid. Kursutbudet utökas kontinuerligt och flera utbildningar är under utveckling. För den intresserade finns möjlighet att botanisera inom områden som teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, medicin och hälsa.

– Umeå universitet spelar en viktig roll i att se till att kompetensen höjs för att stödja den gröna omställningen i norra Sverige. Utbildningarna är utvecklade utifrån samhällets behov och ger yrkesverksamma möjlighet att tillägna sig efterfrågade kompetenser som en del i ett livslångt lärande, säger Cathrine Norberg, vicerektor vid Umeå universitet, med särskilt ansvar för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Universitetet har tillsammans med åtta andra svenska lärosäten tagit fram korta kurser för yrkesverksamma inom området grön omställning, batteri och teknik. Kursernas längd varierar, vissa sträcker sig över 3–6 veckor men det finns även längre kurser. Ett flertal kurser är en del av regeringsinitiativet ”Öppet för klimatet” som syftar till att utveckla kompetenser som bedöms vara särskilt viktiga för att den stödja den gröna omställningen. Kurserna har utformats utifrån vilka färdigheter som efterfrågas av arbetsgivare och många av dem går att studera på distans.

Studiegrupp eller på egen hand

En av distanskurserna är ”Introduktion till teknologier för den gröna omställningen” som även går att läsa via kommunala lärcentrum. Kursen inleds med en föreläsning som hålls från Umeå universitet och man kan antingen läsa den i studiegrupper som träffas på ett lärcentrum, där man tillsammans med en lärare diskuterar inspelade föreläsningar eller så kan man välja att läsa den på egen hand och följa allt material via en kurshemsida. Den är en så kallad MOOC – en förkortning av engelskans Massive Open Online Course, som är öppna onlinekurser. För att gå just denna kurs behövs endast en allmän behörighet från gymnasiet.

–  Vi har velat utveckla en kurs som ska ge en bred målgrupp större förståelse för olika energiteknologier inom den gröna omställningen. Det handlar exempelvis om att lära sig mer om land- och havsbaserad vindkraft, solceller, solvärme, vätgas, elektrolysörer, bränsleceller och litumjonbatterier, berättar Thomas Wågberg, professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Fördjupning om social hållbarhet

En annan MOOC är ”Hållbar utveckling ur ett pedagogiskt perspektiv” som riktar sig till verksamma yrkeslärare och yrkeslärarstudenter.

– Vår tanke är att inspirera och engagera samtidigt som vi ger grundläggande kunskap om hållbar utveckling med en fördjupning om social hållbarhet. I flera filmer berättar yrkeslärare om sina erfarenheter och visar hur hållbar utveckling kan integreras i olika yrkesprogram och skapa en positiv förändring i skolmiljön, säger Mari Forsberg, universitetsadjunkt på Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet.

Skogsbruk och teknik för smarta hem

Andra korta kurser för yrkesverksamma som erbjuds inom området grön omställning, batteri och teknik är exempelvis ”Klimatanpassat skogsbruk utifrån ett nordiskt perspektiv”, ”Energieffektivisering med teknik för smarta hem” och ”Miljöriskanalys”. En del av kurserna ger högskolepoäng, andra inte. I kursbeskrivningarna framgår kursens omfattning, information om hur man anmäler sig, samt när kursen är planerad att hållas. Utforska våra korta kurser för yrkesverksamma inom området grön omställning, batteri och teknik.

De nationella uppdragen inom regeringsinitiativet samordnas av Uppsala universitet och det samlade kursutbudet finns på webbplatsen learning4professionals.se.

För mer information kontakta gärna

Cathrine Norberg
Professor, övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 67 43