"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-09-10

Växande datadriven infektionsforskningsmiljö i Umeå

NYHET The Laboratory for Molecular Medicine Sweden (MIMS) välkomnar Chinmay Dwibedi som ny gruppledare!

Text: Nora Lehotai

 

Från och med september 2024 började Chinmay Dwibedi sin nya tjänst som gruppledare vid MIMS och DDLS-stipendiat inom forskningsområdet infektionsepidemiologi och -biologi. Programmet Data-Driven Life Science (DDLS) koordineras av SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att utbilda och rekrytera nästa generations life scientists som kan skapa en stark beräknings- och datavetenskaplig bas och stärka kompetensen i dagens forskningssamhälle.  


Chinmay Dwibedi disputerade i mikrobiell genomik vid Umeå universitet samtidigt som han utförde sin forskning vid Totalförsvarets forskningsinstitut [FOI]. Efter ett år i industrin, där han arbetade med att utveckla levande bioterapeutiska läkemedel från mänskligt fekalt material, flyttade han till Göteborgs universitet för sin postdoc-period. Där arbetade han med professor Fredrik Bäckhed och professor Anders Rosengren där han bidrog till utvecklingen av nästa generations probiotika och kombinerade den mänskliga tarmmikrobiotaprofilen med patofysiologi för att utveckla precisionsläkemedelsrespons hos individer med prediabetes och typ 2-diabetes. 


Chinmays laboratorium, som ligger vid institutionen för klinisk mikrobiologi, kommer att fokusera på högupplöst metagenomisk analys för att utforska funktionella skillnader mellan bakteriestammar och undersöka adaptiv evolution av tarmbakterier som svar på förändringar hos värden.   

 

Relaterad information