NYHET
I år är det 25 år sedan Várdduo – Centrum för samisk forskning bildades vid Umeå universitet. Under det senaste kvartsseklet har Várdduo utvecklats till en given plats för tvärvetenskaplig och gränsöverskridande forskning kring samisk och annan urfolksforskning.
Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på vår forskningsbaserade kunskap och expertis inom aktuella samhällsfrågor relaterat till samisk och annan urfolksforskning
Campus med samiska och svenska flaggan.
BildUlrika Bergfors Kriström
En viktig drivkraft bakom jubilarens tillkomst vid millenniumskiftet var att det i Sverige saknades en gemensam och samordnande forskningsenhet med samisk tematik. Resultatet blev att Umeå universitet kom att bli hemvist för ett nytt forskningscentrum – Várdduo.
Várdduo är den enda etablerade enheten av sitt slag i Sverige och har sedan starten spelat en stor roll genom kunskapshöjande insatser inom forskning och utbildning, både för Umeå universitet och andra universitet samt för civilsamhället.
Ökad efterfrågan på forskning och samverkan
Christina Storm Mienna är föreståndare vid Várdduo sedan 2021 och nämner ett ökat intresse kring samisk forskning, det gäller också förfrågningar om samarbeten och samverkan.
Christina Storm Mienna, föreståndare vid Várdduo - Centrum för samisk forskning.
Bild Per Melander
– Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på vår forskningsbaserade kunskap och expertis inom aktuella samhällsfrågor relaterat till samisk och annan urfolksforskning. Vi behöver växa som verksamhet för att kunna möta detta behov, en efterfrågan som vi tror kommer att öka ytterligare i relation till den stora samhällsomvandlingen i norra Sverige, framhåller Christina Storm Mienna och avslutar:
– En stor förhoppning är därför att Várdduo framöver kan få ett nationellt uppdrag som bättre återspeglar verksamhetens utveckling och möjligheter.
Tvärvetenskapliga samarbeten och mötesplatser betydelsefulla
Christer Nordlund, dekan för Humanistisk fakultet.
Bild Per Melander
– Várdduo spelar en viktig roll för fakulteten men också för universitet i stort eftersom det är en miljö som fungerar som en tvärvetenskaplig mötesplats för lärare och forskare från alla fakulteter, säger Christer Nordlund, Dekan vid Humanistisk fakultet och fortsätter:
– Várdduo är dessutom en central nod i nationella och internationella nätverk inom kunskapsområdet och främjar därigenom både samarbete och samverkan.
Betydelsen av ett stort nätverk och kontakt med olika forskningsfält är något som även Kristina Sehlin MacNeil, biträdande föreståndare vid Várdduo, betonar:
Kristina Sehlin MacNeil, biträdande föreståndare och forskare vid Várdduo-Centrum för samisk forskning.
Bild Hans Karlsson
– En av våra styrkor är tvärvetenskapliga samarbeten och där vi lär av varandras kompetenser. Vårt fokus på samverkan är också viktigt för att nå ut till de som berörs av den forskning vi bedriver. Förutom forskarvärlden gäller det självklart även myndigheter och civilsamhället.
Hösten 2024 arrangerade Várdduo konferensen Insikt och utblick för att samla forskare från olika discipliner och ämnesområden som ägnar sig åt Sápmi-relaterad forskning. Intresset för konferensen var väldigt stort och 150 personer från många olika länder samlades – ett kvitto på att samisk och urfolksforskning är ett angeläget och växande forskningsfält.
Det var ett stort intresse för konferensen Insikt och utblick
BildPer Melander
Firar 25 år under hela året
Várdduos 25 år som centrum för samisk forskning kommer att uppmärksammas bland annat genom en seminarieserie som sträcker sig över hela året. Totalt blir det åtta seminarier som följer de åtta samiska årstiderna.
Innehållet i de olika seminarierna kommer att variera och presentatörna är både svenska och internationella forskare. Några seminarier kommer att ske i samarbeten med andra aktörer. Seminarierna är öppna för alla intresserade både inom och utanför Umeå universitet, och det kommer vara möjligt att delta digitalt i ett flertal av dem.