"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-11 Uppdaterad: 2024-10-14, 16:36

Välkomna till Årshögtidsveckan – pedagoger får egen prisutdelning

NYHET Årshögtiden är ett tillfälle för att fira och högtidlighålla akademiska framgångar och utnämningar. Från och med i år utökas Årshögtiden vid Umeå universitet då de pedagogiska pristagarna får en egen prisutdelning. – Vi vill verkligen sätta ljus på några av våra skickligaste pedagoger, säger Peter Sköld, ceremonimästare.

Årshögtiden är en av universitetens äldsta ceremonier med ritualer som kan härledas ända till universitetens grundande på 1200-talet. Trots det finns utrymme för utveckling. Från och med i år sker viss förändring när det gäller pristagarna. De pedagogiska pristagarna som tidigare har uppmärksammats i samband med Vårpromotionen kommer nu få en egen prisutdelning som inleder vad som numera kallas för Årshögtidsveckan vid Umeå universitet.

Torsdagen den 17 oktober hålls två panelsamtal i Ljusgården i Lärarutbildningshuset med årets samlade skara av pedagogiska pristagare. Därefter delar Cathrine Norberg, vicerektor för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, ut diplom till pristagarna. 

– Jag rekommenderar alla medarbetare och studenter att lyssna på dessa inspirerande samtal av våra skickligaste lärare, om allt från bemötande av studenter, undervisningsmetoder till hur de ser på sin uppgift som lärare. Men inte minst för att delta i prisutdelningen där vi vill sätta allt ljus på dessa viktiga grundbultar för universitetet, säger Peter Sköld, ceremonimästare för akademiska högtider vid Umeå universitet.

Vem får pedagogiskt pris?

Priset ges till lärare och studievägledare som gjort sig särskilt förtjänta att uppmärksammas för sin pedagogiska gärning – det kan vara för ett särskilt stort engagemang, en uppskattad metod eller förmåga att stimulera och nå ut. 

Priset delas ut av fakulteterna, Lärarhögskolan och studentkårerna. Nomineringarna kommer från studenter och lärarkollegor. 

De pedagogiska samtalen äger rum den 17 oktober klockan 10.15-12.30 i Ljusgården, Lärarutbildningshuset. 

Samtalen leds av moderatorerna Karin Danielsson och Lars-Daniel Öhman. 
Alla intresserade är välkomna, ingen föranmälan krävs.  

Dessa lärare har fått pedagogiska pris 2024. 

Nytt även för vetenskapliga pristagare 

Även uppmärksammandet av de vetenskapliga pristagarna kommer att förändras något från och med i år.

Enligt traditionen håller de vetenskapliga pristagarna korta öppna föreläsningar om sin forskning, arbete eller dylikt under förmiddagen lördagen den 19 oktober liksom alla nya professorer som ska installeras och alla nya hedersdoktorer. Sammanlagt blir det 38 föreläsningar som är cirka 20 minuter långa och med rubriker som ”Jämlikhetens mekanismer: Hur finansiella system formar samhällsutveckling​", "Som att bläddra i en IKEA-katalog från helvetet: Närbilder på hur virus stökar om inuti infekterade celler" och "Bakteriernas barnkalas: En festlig start på ett friskt liv".

Se programmet för alla föreläsningar

I direkt anslutning till föreläsningen kommer de vetenskapliga pristagarna att uppmärksammas särskilt och få diplom av någon av universitetets rektorer. 

– Dessa korta föreläsningar brukar vara väldigt intressanta och tillgängliga för en bredare publik. Att varje pristagare uppmärksammas särskilt efter föreläsningen är ytterligare en anledning att komma och lyssna, säger Peter Sköld.  

Vem får vetenskapligt pris? 

Vetenskapliga pristagare utses av priskommittéer för de olika priserna, exempelvis Nordeas vetenskapliga pris, Várdduos vetenskapliga pris 2024 och Umeå kommuns vetenskapliga pris. Många priser delas ut årligen och andra delas ut vartannat eller vart tredje år 

Se vilka som får vetenskapliga priser 2024.

Ceremonin öppen för alla

Klockan 17.00 på lördagen är det sen dags för den traditionsenliga högtidsceremonin i Aula Nordica. Då bjuds allmänhet och särskilt inbjudna in att delta när universitetets nya professorer installeras och de nya hedersdoktorerna promoveras. 

Se högtidsskriften med alla nya professorer, hedersdoktorer och pristagare.

Under ceremonin spelas livemusik, bland annat av Umeå Studentkör.  
De senaste åren har intresset att följa ceremonin digitalt ökat. Sändningen går att följa i realtid på umu.se. 

– Det är perfekt för vänner och familj som av någon anledning inte kan närvara på plats, säger Peter Sköld. 

Länk till sändningen på umu.se

Efter ceremonin följer den festliga banketten för inbjudna gäster i Universum. 

Invigning för alla på Universitetsbiblioteket

I samband med Årshögtiden inviger även Universitetsbiblioteket en fotoutställning med 2024 års hedersdoktorer, nya professorer och pristagare. Invigningen sker under förmiddagen på fredagen den 18 oktober och är ett trivsamt arrangemang med levande musik, förfriskningar och populärvetenskapligt föredrag, i år hålls det av Sara Sandström, verksamhetsledare för Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och filosofie hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten, håller ett föredrag under rubriken: ”Hur konsten berikar vår gemensamma miljö och våra liv”.

Alla intresserade är välkomna att mingla, lyssna och titta på utställningen.  

– Årshögtiden är ett fint tillfälle att uppmärksamma och fira Umeå universitets nya professorer, hedersdoktorer och pristagare, som vi är så stolta över att de är knutna till oss på Umeå universitet. Det är också ett tillfälle att visa upp Umeå universitet och erbjuda alla intresserade att, genom de publika föreläsningarna, få en inblick i viktig forskning och kunskap som universitet bidrar med till samhället. Jag hoppas att många tar tillfället i akt att ta del av det som erbjuds dessa dagar under Årshögtidsveckan, säger Peter Sköld, ceremonimästare.   

Programmet för Årshögtiden 2024

Torsdag 17 oktober

Årshögtidens pedagogiska pristagarsamtal sker i Ljusgården, Lärarhuset, mellan kl. 10.15-12.30. De pedagogiska pristagarna deltar i panelsamtal och vicerektor Cathrine Norberg delar ut pristagarnas diplom. Pristagarsamtalen är öppna för allmänheten.

Fredag 18 oktober

Dagen innan ceremonin invigs Universitetsbibliotekets utställning om årets hedersdoktorer, nya professorer och pristagare. Invigningen sker i Universitetsbibliotekets Studiesal kl. 11.00. Invigningen är öppen för allmänheten.

Lördagen 19 oktober

Under förmiddagen, mellan kl. 9.00–12.00, håller hedersdoktorer, nya professorer och vetenskapliga pristagare var sin kort föreläsning. Prisutdelning sker efter varje pristagares föreläsning. Varje föreläsning är cirka 20 minuter lång och föreläsningarna är öppna för allmänheten. 

Ceremonin äger rum i Aula Nordica kl. 17.00. Vid ceremonin promoveras hedersdoktorerna och professorerna installeras. Ceremonin är öppen för allmänheten.