Utbildningar ger varierande livslöner – systemvetare vinnare
NYHET
En ny rapport från Saco avslöjar att avkastningen på en högskoleutbildning i genomsnitt ligger på 9 procent jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet. Men lönsamheten varierar stort.
Dan Johansson, programansvarig för Systemvetenskapliga programmet.
Bland de mest lönsamma utbildningarna sticker systemvetenskap och allmän datautbildning ut, med en livslön som är cirka 25 procent högre än genomsnittet för dem med samhällsvetenskaplig gymnasieutbildning.
Gilbert Fontana, ansvarig för Sacos livslönerapport, menar att den största potentialen för att öka lönsamheten ligger i att höja lönerna inom de utbildningsområden som idag är olönsamma.
Han påpekar dock att utbildning inte bara handlar om ekonomi – högre studier ger även möjligheter till personlig utveckling och ett breddat arbetslivsperspektiv.
Dan Johansson, programansvarig för Systemvetenskapliga programmet med inriktning mot design, interaktion och innovation tycker att rapporten rimmar väl med vad han själv ser.
– Jag är inte förvånad. Utvecklingstakten när det kommer till digitaliseringen av samhället är hög, och det finns inga tecken på att den skulle avstanna, snarare tvärtom. Det gör att våra systemvetare blir mycket eftertraktade efter examen, då det är de som ska driva denna utveckling på ett hållbart sätt.
På Sacos webbsida kan du själv testa hur lönsamma olika utbildningar är.
Livslön: Den samlade lönen över livet mellan 19 och 85 års ålder. Månadslöner, arbetslöshetsrisk, studietid, studiemedel, skatter och pensioner. Studiebidrag och studielån räknas som inkomst under studietiden, men återbetalningen av lånet har dragits av från nettolönen under amorteringstiden. I pensionen ingår både den allmänna pensionen från staten samt den kollektivavtalade tjänstepensionen.