NYHET Umeå universitet är ett av fyra svenska lärosäten som bidrar till det paneuropeiska projektet Skills4EOSC. Syftet med projektet är att Europa i framtiden ska ha tillgång till arbetskraft med nödvändiga färdigheter inom öppen vetenskap. Umeå universitetsbibliotek och HPC2N samarbetar i projektet för att bidra till professionella nätverk och möjligheter till livslång kompetensutveckling inom EU.
Det europeiska projektet Skills4EOSC (Skills for the European Open Science commons: creating a training ecosystem for Open and FAIR science) har som mål att skynda på möjligheter till utbildning och kompetensutveckling för forskare i Europa, och att harmonisera utbildning och kompetensbeskrivning för andra yrkesroller inom vetenskaplig datahantering och öppen vetenskap.
Projektet bygger upp ett paneuropeiskt nätverk för kompetenscentrum, samordnas av italienska GARR och finansieras med medel från ramprogrammet Horisont Europa. Den officiella startpunkten för arbetet var ett uppstartsmöte i Pisa den 21-22 september 2022.
Gruppbild från Skills4EOSC uppstartsmöte.
BildEdoardo Angelucci (GARR), Skills4EOSCUnder de kommande tre åren kommer deltagarna i projektet att arbeta för att tillhandahålla gemensamma resurser för öppen vetenskap (Open science commons) och för skapa en kvalificerad europeisk arbetskraft som är redo för EOSC (European open science cloud). EOSC är en komplex infrastruktur som bygger på kopplingar och kommunikation mellan system, länder, forskning och mänskliga resurser. Under de senaste åren har EOSC i allt högre grad utvecklats från att vara en av åtta ambitioner i EU:s politik för öppen vetenskap till att bli en kanal som stöder även de andra ambitionerna, men öppna data är särskilt centrala för EOSC.
En viktig del av arbetet i Skills4EOSC kommer att vara att koppla samman befintliga kompetenscentrum för öppen vetenskap och hantering av vetenskapliga data. Det kommer att göra det möjligt att få spridning och långsiktighet för de metoder, aktiviteter och utbildningsresurser som utvecklas inom projektet och vara viktigt för att samordna det nuvarande landskapet för utbildning och kompetensutveckling. På så sätt vill Skills4EOSC skapa ett samarbetsinriktat och tillförlitligt ekosystem för kompetensbyggande i Europa. Systemet ska hjälpa till att fylla behovet av utbildnig och riktat och områdesspecifikt stöd för att i slutändan ge bästa tänkbara förutsättningar för den öppna och dataintensiva forskning som blir möjlig genom EOSC.
Projektkonsortiet samlar 44 partners från 18 europeiska länder. Representanterna kommer från nationella, regionala, institutionella och tematiska kompetenscentrum för öppen vetenskap och hantering av vetenskapliga data i Italien, Nederländerna, Frankrike, Finland, Danmark, Norge, Grekland, Bulgarien, Serbien, Makedonien, Tyskland, Belgien, Österrike, Polen, Sverige, Estland, Spanien och UK.
Projektet är uppbyggt kring sex verksamhetsområden:
Det är också viktigt att inrätta ett nätverk för användarstöd för hela det vetenskapliga arbetsflödet, från FAIR-verktyg för datahantering, via dataintensiv vetenskap och teknik på hög nivå, inklusive artificiell intelligens, till leverans av vetenskapliga resultat.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.