Umeås lovordade infektionslaboratorium får ny dansk partner
NYHET
Umeå universitet är sedan 2007 svensk partner i det europeiska flaggskeppet inom molekylärbiologi – EMBL. Nu ingår också Danmark i nätverket. Representanter från Umeå universitet fanns på plats den 5 mars då Århus universitet invigde sitt nya centrum. Samtidigt signerade Umeå universitet ett nytt tioårigt avtal med de nordiska parterna och EMBL.
Underskriftsceremonin i aulan vid Århus universitet. Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, fjärde från vänster, och Bernt Eric Uhlin, föreståndare för MIMS, tredje från höger, undertecknade ett nytt tioårigt avtal med de nordiska parterna och EMBL. Foto: Lise Balsby/AU Kommunikation.
Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin, MIMS, vid Umeå universitet är sedan 2007 Sveriges nod inom EMBL, European Molecular Biology Laboratory. Samma år inrättades noder i Norge och Finland. Nu kan också Danmark och Århus universitet stoltsera med ett partnerskap i EMBL genom forskningscentret DANDRITE. – Vi välkomnar den danska noden i det nordiska EMBL-nätverket. Med det nya danska forskningscentret stärker Norden sin position inom molekylär medicin, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet, som deltog vid invigningen.
Forskarna på DANDRITE vid Århus universitet undersöker de signalvägar i hjärnan som har betydelse för våra livsprocesser, särskilt för neurologiska och psykiatriska störningar. MIMS är en del av Umeå universitets starka forskningsmiljö Infektionsbiologi och Umeåforskarna är pionjärer i forskningen om molekylära mekanismer vid infektionssjukdomar. – Vi gratulerar kollegorna vid DANDRITE och ser fram emot stimulerande samarbete i våra strävanden att verka för excellens i molekylärmedicinsk forskning genom internationell rekrytering av unga forskare som får möjlighet att satsa helhjärtat på sin forskning och ta del av vetenskapligt utbyte mellan noderna och med EMBL, säger Bernt Eric Uhlin, föreståndare för MIMS.
På plats vid invigningen av DANDRITE och för ett första planeringsmöte med alla fyra noderna fanns även Marianne Sommarin, vicerektor för forskning vid Umeå universitet, och Åke Forsberg, vetenskaplig sekreterare för MIMS.
Umeå universitet och MIMS tilldelades 77,5 miljoner kronor av Vetenskapsrådet 2007 för att under en femårsperiod bygga upp och driva ett laboratorium med syfte att satsa på unga, duktiga forskare i början av sin karriär som forskningsledare. Efter toppbetyg av en internationell expertpanel 2011 beslutade Vetenskapsrådet att förlänga stödet till MIMS för en ny femårsperiod.
MIMS utgör en central del i en av Umeå universitets starka forskningsmiljöer, Infektionsbiologi vid Umeå Centre for Microbial Research, UCMR. Kemister, fysiker och medicinare samarbetar i tvärvetenskapliga forskningsprojekt bland annat med syfte att hitta nya och alternativa strategier för att lösa de mycket allvarliga problemen med antibiotikaresistens.Läs mer om MIMS