Erik Johansson, professor vid Institutionen för Medicinsk kemi och biofysik.BildMattias Pettersson
Erik Johansson forskar om hur arvsmassan, det vill säga DNA, kopieras i celler innan de delar på sig för att bilda två nya celler. En process som är noga kontrollerad för att undvika att fel uppstår som kan leda till sjukdomar som cancer eller ärftliga syndrom.
Han har bland annat i samarbeten med amerikanska forskare visat att ett specifikt enzym kallat DNA polymeras epsilon, ansvarar för byggandet av nästan hälften av allt DNA i cellerna. För att försöka förstå mekanismen med vilken DNA polymeras epsilon bygger DNA med så få fel som möjligt har forskargruppen löst strukturer av enzymet.
Ibland händer det att en förändring uppstår som gör att det plötsligt skapas en oerhörd mängd nya mutationer som kan kopplas till utveckling av tjocktarms- och livmodercancer. Forskargruppen i Umeå har tillsammans med forskare i Uppsala lyckats förklara på molekylär nivå vad som gått fel när DNA polymeras epsilon förändrats och driver på utvecklingen av cancer. På sikt kan den här grundforskningen ge ökad förståelse för uppkomsten av cancer och andra genetiska sjukdomar samt bidra till förbättrade behandlingsmetoder.