Om klimatpåverkan och konsumtion
Klimatpåverkan från svenskarnas konsumtion är i snitt 9 ton per år. 2050 bör vi vara nere på högst 1 ton per år för att nå det så kallade 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet. Fem områden där vår konsumtion lämnar stora negativa klimatavtryck är de fem b:na: bilen, biffen, bostaden, butiken och besparingarna.
Biffen, det vill säga maten: vi slänger 37 kilogram mat per person och år i Sverige. En minskning av konsumtion av exempelvis rött kött har stor betydelse. I dag orsakar konsumtion av kött nästan ett ton utsläpp per person och år i genomsnitt i Sverige.
När det gäller butiken, alltså det vi köper, är efter resor, mat och bostad, kläder den del av vår konsumtion som påverkar klimatet mest. Återvinning av plagg innebär en väldigt liten klimatbesparing, det är bättre att låta det leva länge i stället.
Källa: Konsumentverket.
Testa din klimatpåverkan på Klimatkontots webbplats.