"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-05-23 Uppdaterad: 2024-05-24, 08:58

Umeåforskare firar invigning av skogskonstverk

NYHET Den 19 maj anordnade Bildmuseet, Future Forests och Kullar & Klang en utflykt till Vännforsbäck för en invigning av skogskonstverket ”Waste waste waste (Spill spill spill)”, skapat av konstnärerna Malin Arnell och Åsa Elzén.

På söndagmorgonen den 19 maj åkte forskare och intressenter från Umeå universitet och SLU buss till Vännforsbäck för att inviga ett konstverk som är en del av utställningen ”Åtta grader / samtida konst om skogen” på Bildmuseet.

Invigningen inleddes med att deltagarna tog med sig varsin bit skrotvirke från ett lokalt sågverk norr om Umeå på en ceremoniell promenad i skogen där de möttes av en stor installation av skrotvirke under ett högt tallbestånd. Skrotvirket har återförts till skogen som död ved, där det kommer att brytas ned och bli bebott av mängder av flora och fauna, och på så sätt stödja sitt eget ekosystem samtidigt som det bidrar till det ekosystem där det nu hör hemma.

Konstnärerna beskrev motivationen och avsikten med sitt konstverk, följt av en diskussion om vikten av död ved av SLU-lektorn Jörgen Sjögren, som är koordinator för kompetensområdet Restaureringsekologi. Deltagarna placerade sedan sin egen bit skrotvirke på den stora högen och blev på så sätt en del av konstverket och dess resa.

Evenemanget organiserades av Bildmuseet tillsammans med Future Forests, samt ägarna av skogen och det angränsande sommarkaféet Kullar & Klang.

Om konstverket

Malin Arnell & Åsa Elzén
Skogen kallar – Ett oändligt kontaminerat samarbete eller Dansandet är en form av skogskunskap. Utsträckning: Spillvirke, 2024

I ett samhälle norr om Umeå stötte konstnärerna Malin Arnell och Åsa Elzén på en stor hög med spillvirke avsedd för produktion av fjärrvärme. Där föddes idén att ta en del av högen ur produktion och placera ut den i skogen; att ta den från en industriell cykel fokuserad på människans behov tillbaka till livscykeln som utgörs av skogens myller av liv.

Konstverket är en del av utställningen Åtta grader / Samtida konst om skogen på Bildmuseet, som visas nu fram till januari 2025.
Läs mer om utställningen