Fakta:
Vattenbrist drabbar alla kontinenter och omkring 40 procent av världens befolkning påverkas av problemet. Det övergripande målet med projektet är att bidra med en effektiv avloppsreningsmetodik med låg miljöpåverkan som innebär ett hållbart nyttjande av lokala resurser.
Utöver uppgiften att utveckla effektiva behandlingstekniker och processer för vattenrening handlar det om att närma sig beslutsfattares och allmänhetens negativa attityder till återanvändning av renat avloppsvatten. En kritisk faktor att förstå och hantera för att överhuvudtaget kunna implementera de vattenbehandlingstekniker som utvecklas på ett hållbart sätt.
I projektet analyseras därför hur återanvändning av avloppsvatten kommuniceras i samhället, dels i policy och dels i medier och detta med vetskap att kommunikation kring vatten ser olika ut i olika kulturer och i olika typer av sammanhang.
Projektet kommer även att undersöka beslutsfattares och allmänhetens attityder till bruket av återvunnet vatten och därtill hörande politik, eftersom individers attityder har en stor påverkan på acceptansen.
Projektet är ett samarbete mellan Umeå universitet, University of KwaZulu-Natal i Durban, Sydafrika, samt Institut Agronomique et Véterinaire Hassan II och Mohammed V University i Rabat, Marocko.