"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-18 Uppdaterad: 2024-11-19, 08:49

Umeå universitet välkomnade SciLifeLabs ledning med besök hos infrastrukturer

NYHET Förra veckan kunde Umeå universitet glatt välkomna den nya direktören för SciLifeLab, Jan Ellenberg, och SciLifeLabs styrelseordförande, Ylva Engström, under ett heldagsbesök i Umeå. Dagen innehöll en rundtur av forskningsinfrastrukturer, lunch med representanter från universitetet och samtal med forskarna och personalen som möjliggör att Umeås resurser är tillgänglig för nationella “Life Science”-användare.

Det är personalen som är nyckeln till att driva infrastrukturerna för Life Science bästa

SciLifeLab, en nationell resurs för avancerade teknologier och expertis för forskare inom livsvetenskap, utökades 2022 med noder vid flera svenska universitet, inklusive här i Umeå. Genom att knyta samman den befintliga toppmoderna infrastrukturen i Umeå med det nationella nätverket expanderar vår forskargemenskap inom områden som biomedicin, ekologi och evolution. 

SciLifeLab har sedan i somras en ny direktör, Jan Ellenberg, som besökte Umeå för att möta de drivande personerna på plats och besöka infrastrukturerna. Samordnare för SciLifeLab Umeå, Linda Sandblad, docent vid Kemiska institutionen och samordnare för Umeå Center for Electron Microscopy (UCEM), inledde dagen med en presentation av SciLifeLab i Umeå och lyfte fram noden styrkor, så som att den är integrerar i två universitet, både Umeå universitet och SLU, samt Region Västerbotten genom Norrlands Universitetssjukhus (NUS). 

– Att få träffa Jan Ellenberg på plats här i Umeå var viktigt för oss. Hans erfarenhet av internationell utveckling av forskningsinfrastruktur för Life Science är värdefull för den fortsatta utvecklingen av forskningen här i Umeå. Nu, när han känner både personalen och våra resures, kan vi arbeta än mer effektivt tillsammans, säger Linda Sandblad. 

Rundturerna av infrastrukturer började vid Plattformen för NMR-spektroskopi, följt av ett möte med Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS), rundturer av Swedish Metabolomics Centre (SMC) och Data Science Node, inklusive High Performance Computer Center North (HPC2N), National Bioinformatic Infrastructure Sweden (NBIS) och Data Driven Life Science (DDLS). Trots ett intensivt schema fanns det tid för kaffe och besök i några av de labb där forskningen bedrivs. 

– Det är personalen som är nyckeln till att driva infrastrukturerna för Life Science bästa, och att möta de som utför arbetet på plats är mycket viktigt för mig och något jag värdesätter högt, sa Jan Ellenberg och betonade vikten av att SciLifeLabs noder samarbetar för att både övervinna utmaningar och nå gemensamma mål. 

Under lunchen med representanter från Umeå universitet, inklusive rektor Hans Adolfsson och Mikael Elofsson, dekan vid Teknisk-Naturvetenskaplig fakultet, tog Jan Ellenberg tillfället i akt att presentera sig själv och sina visioner för hur SciLifeLab och Umeå kan stärka sina band ytterligare.  

– Jan Ellenberg inspirerar kring hur infrastrukturer och storskaliga forskningsprojekt kan samverka, sade Linda Sandblad. 

Efter lunchen följde rundturer på Clinical Genomics och UCEM. För att knyta samman besöket träffade SciLifeLabs delegation anställda som jobbar med Life Science vid universiteten för att identifiera möjligheter och utbyta idéer för framtiden, med syftet att göra infrastrukturerna tillgängliga för så många som möjligt. 

– Jag känner att här i Umeå har ni insett att det finns mycket att vinna på att arbeta tillsammans, där människor kommer samman från olika avdelningar och expertisområden för att skapa den infrastruktur och de resurser som behövs för forskningens bästa, avslutade Jan Ellenberg. 

För mer information, kontakta gärna:

Linda Sandblad
Universitetslektor, forskare
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 07