"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-22

Umeå universitet utbildar framtidens forskare för Arktis

NYHET En spännande resa för doktorander vid Umeå universitet till hjärtat av svensk rymdforskning och arktisk politik!

Åtta doktorander från Arktiska forskarskolan med fokus på hållbarhet har nyligen återvänt från en studieresa till Kiruna. Resan, som kombinerade besök till Institutet för rymdfysik och Kirunagruvan med deltagande i Forum för Arktis och Antarktis, belyste vikten av tvärvetenskaplig forskning i polarområdena.

Från rymden till underjorden

Resan började vid Institutet för rymdfysik (IRF), där gruppen bland annat fick ta del av doktoranden Richard Johansson forskningsprojekt om spårgaser.

Därefter väntade ett guidat besök i den världsberömda Kirunagruvan - en fascinerande kontrast mellan högteknologisk rymdforskning och industriell innovation.

Forum för framtiden

Höjdpunkten på resan var Forum för Arktis och Antarktis, där doktoranderna fick möta ledande experter inom polarforskning. Diskussionerna kretsade kring aktuella ämnen som klimatförändringar och säkerhetsfrågor i Arktis.

Den här resan är en del av forskarskolan och ger doktoranderna en chans att fördjupa sina kunskaper om arktiska frågor ur flera olika perspektiv, berättar Anngelica Kristoferqvist, utbildningssamordnare på Arktiskt centrum vid Umeå universitet. Hon fortsätter:

Den här typen av erfarenheter är värdefulla för att bygga nätverk och förståelse för nuvarande och framtida utmaningar i Arktis.

Forum för Arktis och Antarktis kunde inte ha kommit lägligare. Sverige tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet 2027, ett mellanstatligt forum för arktiskt samarbete. Enligt Arktisexperten Douglas Nord är det avgörande att Sverige redan nu börjar forma sin vision för ordförandeskapet.

Samtidigt pågår förberedelserna för det Internationella polaråret 2032/2033, ett globalt forskningsinitiativ som syftar till att främja samarbete och öka förståelsen för polarregionerna, där Sverige kan spela en viktig roll.

Tvärvetenskaplig kraft

De åtta doktoranderna representerar ett brett spektrum av discipliner - från företagsekonomi till fysik, från historia till miljövetenskap. Denna mångfald speglar perfekt den komplexitet som präglar dagens arktiska frågor och vikten av tvärvetenskapliga perspektiv i polarforskningen.

Paul Schmidt, doktorand i statsvetenskap, understryker värdet av resan: 

Att vara del av Arktiska forskarskolan ger oss unika möjligheter att delta i evenemang som annars skulle vara svåra att söka medel för och arrangera på egen hand.

Deltagare vid forskarskolans resa

 

Alina Bavykina, Handelshögskolan vid Umeå universitet

Anngelica Kristoferqvist, Utbildningskoordinator

Freja Fagerholm, Institutionen för klinisk mikrobiologi

Linda Lundmark, Forskarutbildningsansvarig

Madelen Johansson, Institutionen för historiska, filosofiska och religionsvetenskap

Marcus Aronsson, Enheten för ekonomisk historia

Maria Grånemo, Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Paul Schmidt, Institutionen för statsvetenskap

Rebecca Tapper, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Richard Johansson, Institutionen för fysik

Zsuzsanna Vincze, Handelshögskolan vid Umeå universitet (handledare)