Umeå universitet satsar på att rekrytera studenter från Europa
NYHET
Umeå universitets internationella studenter är mycket nöjda med att studera här. Det visar bland annat undersökningen International Student Barometer där Umeå ligger i topp i följande kategorier: boende och campusliv (living), stödtjänster (support) och sammantagen nöjdhet (overall satisfaction). Nu satsar universitetet på att de internationella studenterna ska bli ännu fler. Ett särskilt fokus riktas mot studenter från EU/Europa.
Francine Ferretti Horst och Gabriel Quintanilla Madroñal från Umeå universitet på rekryteringsmässan FIEP i Madrid den 18 november 2024.
BildBenedetta Mascalchi
Francine Ferretti Horst arbetar som projektsamordnare vid International Office med ett tvåårigt projekt för att locka fler europeiska studenter till Umeå universitet.
I satsningen ingår att ha en större fysisk närvaro i Europa. Nyligen deltog Umeå universitet i en studentrekryteringsmässa i Madrid. Snart bär det av till Tyskland och rekryteringsmässor i Frankfurt, Berlin och Hamburg. Även mässor i februari och mars är planerade i Barcelona och Milano, samt ett återbesök i Madrid. På rekryteringsmässorna deltar också andra svenska lärosäten såsom Stockholms universitet, Chalmers, Linköpings universitet och Jönköpings universitet.
– Fördelen med att vara på plats på en mässa är att få möta studenterna ansikte mot ansikte. Det är också bra att synas där andra lärosäten syns. Det sätter Umeå universitet på kartan även i dessa nya sammanhang. Till varje mässa försöker vi ha med en alumn, dvs en student som tidigare studerat vid Umeå universitet, berättar Francine Ferretti Horst.
I Madrid i november var Gabriel Quintanilla Madroñal från Madrid med och berättade med egna ord om sina upplevelser av att studera i Umeå. Gabriel gjorde ett Erasmusutbyte vid Umeå universitet 2023.
Studenterna som Francine och Gabriel träffade var intresserade av universitetets program som ges på engelska och var också väldigt nyfikna på livet i Umeå:
– Det är en fantastisk upplevelse att få vara med i början av studenternas resa. Att åka utomlands för att läsa ett masterprogram eller ett kandidatprogram är ett stort beslut. Vi vill bygga en relation med våra presumtiva studenter och ge dem det stöd de behöver så att de känner att de har gjort ett väl genomtänkt val när de väljer Umeå universitet, säger Francine Ferretti Horst.
Stöd genom hela studieresan
Umeå universitet vill ge stöd till studenter genom hela deras studieresa; från första mötet med en presumtiv student på t.ex. en mässa, genom ansökningsprocess och antagning, till studenten är på plats och studerar och även senare när studenten tar examen och ska ut på arbetsmarknaden.
– Ett holistiskt perspektiv är viktigt för rekrytering, retention och genomströmning. Därför är det också oerhört viktig med de stödfunktioner vi har vid vårt universitet såsom allmän studievägledning, programvägledning, studenthälsa och stöd för studenter med funktionsnedsättning. Vikten av vårt buddyprogram är även något som ofta nämns av våra internationella studenter, säger Francine Ferretti Horst.
International Office har, i samråd med universitetets fakulteter, identifierat fem EU-länder som det riktas ett extra fokus på inom projektet, varav Spanien, Tyskland och Italien är tre av dem. Övriga länder är Frankrike och Nederländerna.
– Vi kommer att satsa på fysisk närvaro i dessa länder, men det betyder inte att vi utesluter andra europeiska länder när vi satsar på studentrekrytering. Vi deltar även i digitala mässor, anordnar våra egna webbinarier och genomför sökordsannonseringskampanjer med fokus på alla länder inom EU, EEA och Schweiz. Det finns också planer på fler fysiska event på ambassader gemensamt med andra svenska lärosäten, fortsätter hon.
En annan del av satsningen på studentrekrytering mot Europa är att samverka med fakulteter, institutioner och program för att samla styrkor kring internationell studentrekrytering. I oktober genomförde International Office en workshop tillsammans med Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten för att identifiera vilka insatser som görs i dagsläget på olika nivåer och hur man bättre kan samverka för att attrahera internationella studenter. Workshoppen var mycket uppskattad. Nu planeras en liknande workshop med Samhällsvetenskaplig fakulteten. Framöver kommer även övriga fakulteter och enheter att kontaktas med en förfrågan om en liknande workshop.
Rekryteringsmässor hösten 2024 och våren 2025:
18/11 Madrid 30/11 Frankfurt 4/12 Berlin 6/12 Hamburg 24/2 Madrid 27/2 Barcelona 3/2 Milano