"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-08 Uppdaterad: 2024-10-15, 11:17

Diego Calvanese utsedd att leda världens största AI-konferens

NYHET Diego Calvanese, WASP-professor vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet, har utsetts att leda en av världens största och mest prestigefyllda konferenser inom AI, The International Joint Conference on Artificial Intelligence (IJCAI), som under 2026 kommer att hållas tillsammans med European Conference in AI, (ECAI). – Jag är både glad och mycket hedrad över att ha fått den här ansvarsfulla rollen, säger professor Calvanese.


Hur utvecklar man AI-verktyg och tekniker som hjälper företag och myndigheter att fullt ut, utnyttja potentialen i sina data, och hur utvärderar man tekniken? Det är något som professor Diego Calvanese fokuserar på i sin forskning. Han anses vara en av världens ledande experter inom området och har prisats flera gånger om. Idag är han gästprofessor vid institutionen för datavetenskap med finansiering från WASP, Sveriges enskilt största forskningsprogram och leder forskargruppen AI för datahantering

Nu har professor Diego Calvanese utsetts att leda arbetet när världens främsta AI forskare och experter samlas under 2025 och 2026. Calvanese träder in som biträdande programordförande för IJCAI 2025 i Montreal, Canada. Året därpå leder han arbetet för IJCAI-ECAI 2026 i Bremen, Tyskland, i rollen som programordförande.

Grundades 1969

International Joint Conference on Artificial Intelligence är den äldsta och mest omfattande konferensen om artificiell intelligens i världen. Konferensen grundades redan 1969 och lockar nu i storleksordningen 8000 bidrag och 4000 – 5000 deltagare.
– Även om utnämningen till biträdande programdirektör 2025 kommer att vara krävande, ger det mig en möjlighet att bekanta mig med aktiviteter och ansvarsområden. Jag hoppas vara väl förberedd att leda det vetenskapliga programmet för 2026 års upplaga av konferensen, säger professor Calvanese.

Stort antal bidrag

I rollen som programdirektör kommer han att utse och hantera ett stort antal granskare, medlemmar i programkommittén och områdesordföranden.
– Tillsammans ska vi utvärdera och diskutera de inskickade artiklarna för att nå en överenskommelse om vilka som ska ingå i det vetenskapliga programmet. Det är både en spännande och givande utmaning, säger professor Calvanese.

Antalet bidrag till konferensen har under de senaste åren stadigt ökat på grund av det stora intresset för AI.
– Kanske kommer vi att ta emot i storleksordningen 10 000 bidrag, möjligen betydligt fler, säger Calvanese.

Tekniska och samhälleliga utmaningar

International Joint Conference on Artificial Intelligence 2026 erbjuder en plattform som tar itu med flera utmaningar inom AI-utvecklingen.
 – Ett viktigt fokus ligger på banbrytande forskning som tar itu med komplexa tekniska problem inom AI, men konferensen tar också upp frågor om AI:s inverkan på hälsa, klimat, demokrati, jobb och mänskligheten i allmänhet, säger Diego Calvanese.

IJCAI 2024 innehöll till exempel ett särskilt spår om AI med människan i centrum, vilket Calvanese menar kommer att vara viktigt även under kommande år.
– Genom att kombinera framsteg inom AI-metodik och teknik med diskussioner om etiska ramverk och policyer säkerställer IJCAI ett balanserat tillvägagångssätt för att främja ansvarsfull och innovativ AI-utveckling, säger Diego Calvanese.

Lyckönskningar

– Professor Calvanese har i Umeå bidragit till nya insikter och samarbeten vid landets nu näst största datavetenskapliga institution, där han också handleder tre doktorander. Vi önskar honom varmt lycka till och hoppas på ett fortsatt gott samarbete, säger professor Frank Drewes, prefekt vid institutionen för datavetenskap. 

Professor Diego Calvanese anses vara en av världens ledande experter inom AI för datahantering. Han innehar en professur vid Free University of Bozen-Bolzano i Italien och har under de senaste åren, genom WASP, Sveriges enskilt största forskningsprogram, varit gästprofessor vid Institutionen för datavetenskap i Umeå där han leder forskargruppen AI för datahantering. 2021 erhöll han AAAI Classic Paper Award 2021.