"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-02-21

Årets Idrottsalumn och Elitidrottsstudent hyllades på Umeå Idrottsgala

NYHET I samband med Umeå Idrottsgala delade Idrottshögskolan ut utmärkelserna Årets Idrottsalumn samt Årets Elitidrottsstudent. Utmärkelserna tilldelades i år Jenny Svender, Sakkunnig jämställdhet på Riksidrottsförbundet, samt Amanda Johansson Delgado, elitidrottsstudent vid Magisterprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap, Umeå universitet.

Umeå Idrottsgala hyllar och uppmärksammar aktiva, ledare och föreningar som på ett positivt sätt bidrar till Umeå idrottsstads utveckling. För femte året i rad delade Idrottshögskolan ut utmärkelserna Årets Idrottsalumn och Årets Elitidrottsstudent under torsdagens idrottsgala.

Jenny Svender – Årets Idrottsalumn 2019

Utmärkelsen Årets Idrottsalumn tilldelas en person som studerat på ett idrottsrelaterat utbildningsprogram vid Umeå universitet och som i sitt arbete gör något gott för Svensk idrott. Årets Idrottsalumn 2019 tilldelades under galakvällen Jenny Svender med följande motivering:

"Med din härliga personlighet, gedigna kunskap, pondus och driv har Du alltid strävat efter att hitta vägar för att förbättra strukturerna kring idrotten. Genom ditt arbete som forskaransvarig fungerar du som en brygga mellan det akademiska och idrottsliga fältet och får därigenom ett stort inflytande på idrottsrörelsens arbete och verksamhet. Som sakkunnig inom jämställdhet har du stor inverkan på arbetet inom detta område och medverkar till en positiv utveckling av jämställdheten inom svensk idrott. 

Det är en stor ära att få tilldela dig 2019 års pris som årets Idrottsalumn!".

Jenny har i sitt arbete en central roll på Riksidrottsförbundet. Hon är RF:s sakkunnige i jämställdhetsfrågor och ansvarig för RF:s Forsknings- och utvecklingsarbete.  Att Jenny lyckas täcka båda rollerna har en tydlig koppling till hennes kompetens och bakgrund. Jenny har studerat Idrottspedagogprogrammet vid Umeå universitet, hennes studiebakgrund har gett henne möjligheter till att arbeta inom idrottsrörelsen på hög strategisk nivå.

Stort grattis Jenny till utmärkelsen Årets Idrottsalumn  vid Umeå universitet 2019! Hur känns det att få detta pris?

Jag är stolt, hedrad och ödmjuk, eftersom jag vet att många andra är förtjänta av priset. I mitt arbete möter jag många som fått sin utbildning vid Umeå universitet och vet vilken hög kompetens de har att hanterar idrottsrörelsens olika utmaningar och många gånger komplexa frågor.

Berätta om ditt nuvarande arbete och ditt enorma engagemang för att göra idrott mer jämlik?

En viktig del är att ta fram statistik och forskningsbaserad kunskap. Det ligger till grund för beslut och insatser, utbildningar och utbildningsmaterial. Jag föreläser en hel del i syfte att höja kunskapen i och om jämställd idrott, samt är talesperson i media för jämställdhetsfrågor.

Vad är ditt tips till andra som studerar en utbildning inom Idrottsområdet, vad ska de tänka på under sin studietid för att efter utbildningen nå sina yrkesdrömmar?

Utnyttja utbildningen till att utmana dina föreställningar om och erfarenheter av idrott. Ta på er ideella uppdrag vid sidan av studierna där ni får pröva och utforska era kunskaper, det blir en slags praktik.

Vill du berätta lite om din studietid vid Umeå universitet?

Studietiden var en av de viktigaste perioderna i mitt liv. Mycket var nytt; att flytta en ny stad och mötet med akademin och jag växte av det. Jag utvecklade mitt mod.

Hur trivdes du under dina år i Umeå, hur upplevde du Umeå som Idrottsstad?

Umeå passade mig som hand i handsken. Lagom stor stad som andades idrott, inte minst genom IKSU som var som ett andra hem för oss idrottspedagoger. För mig som bandyspelare var förutsättningarna på Gammliavallen kanske inte alltid perfekta, med naturis och kylan, men jag är tacksam att det fanns möjligheter att fortsätta spela under studietiden.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

I det korta tidsperspektivet upptar publiceringen av en ny jämställdhetsrapport min tid. Jag vill också fortsätta utveckla forsknings- och utvecklingsverksamheten på Riksidrottsförbundet och få fler specialidrottsförbund att se forskning som ett sätt att utveckla idrottsverksamheten. På sikt skulle jag vilja ägna ännu mer tid åt egen forskning.   

Faktaruta:
Namn: Jenny Svender            
Ålder: 48
Arbete: Forskningsansvarig och sakkunnnig i jämställdhet, Riksidrottsförbundet
Ideella uppdrag: Styrelseledamot Svenska Bandyförbundet
Utbildning vid Umeå universitet samt årtal då du läste: Idrottspedagogprogrammet, 1991-94
Beskriv dig själv med tre ord: Engagerad, vetgirig och lojal

Amanda Delgado Johansson – Årets Elitidrottsstudent 2019

Utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent tilldelas en student som lyckats bra med kombinationen elitidrott och studier. Årets utmärkelse tilldelades Amanda Delgado Johansson med motiveringen:

"Du  är en positiv tjej som ger mycket energi och glädje till både dina studie-  och idrottskamrater.
Du är strukturerad och har på ett föredömligt sätt lyckats hitta balansen mellan idrotten och studierna!".

Amanda har läst Programmet för journalistik 180 hp från hösten 2016 till våren 2019 och läser nu på Magisterprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap 60 hp. Amanda spelar innebandy på elitnivå och är en nyckelspelare i både klubblaget IKSU och i landslaget. Amanda har på ett föredömligt sätt kombinerat studier på universitetsnivå med elitidrottande – samtidigt som hon har studerat vid Umeå universitet har hon blivit svensk mästare två gånger, vunnit Europacupen för klubblag två gånger och vunnit VM-guld två gånger. Amanda är uppmärksam och noggrann och hon har bidragit till att Institutionen för kultur- och medievetenskaper har förbättrat rutinerna för att ta hand om studenter med elitidrottsavtal.

Stort grattis Amanda till utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent vid Umeå universitet 2020. Hur känns det att få detta pris?

Tack, det känns verkligen superkul och ärofyllt!

Berätta om din elitidrottssatsning?

Jag började spela innebandy vid 8 års ålder och har alltid älskat att idrotta. Vid 16 års ålder valde jag att satsa helhjärtat på innebandyn och flyttade några år senare upp till Umeå för att spela innebandy i IKSU och kombinera min elitsatsning med studier. Det har hittills varit fantastiska år i IKSU och Umeå där jag både utvecklas som innebandyspelare och människa. Sportsligt har det hunnit blivit två SM-guld och två Champions Cup-guld under min fyra säsonger i klubben. Förhoppningsvis har jag några fler framgångsrika år framför mig! 

Berätta om hur du löst kombinationen elitidrott och studier? Har du haft någon fördröjd studiegång?

För mig har det fungerat alldeles perfekt. Lärarna har haft stor förståelse för min elitsatsning vid sidan av studierna. För mig har det funnits möjlighet skriva tentor på annan tid och plats om jag varit på borta på träningsläger.

Hur har du trivs under dina år i Umeå, hur är Umeå som Idrotts- och innebandystad?

Verkligen superbra! Jag tycker Umeå på många sätt är perfekt och speciellt som idrotts- och innebandystad. Rekommenderas verkligen om man vill kombinera elitidrott och studier. 

Vad skulle du vilja säga till andra studenter som funderar över att kombinera elitidrott och studier? Har du några konkreta tips till dem?

Som jag varit inne på tidigare, så har det i alla fall varit viktigt för mig att planera tiden för att hinna med allt. Det kan också vara bra att tänka på att ha en god framförhållning till lärare om ett visst moment skulle behöva anpassas efter idrotten på något sätt! 

Du är snart klar med din utbildning, hur ser dina framtidsplaner ut?

Nu är tanken att jag ska ut i arbetslivet! Just för tillfället har jag har jag fullt fokus på de sista månaderna på universitetet, så framtiden är fortfarande öppen för min del! 

Faktaruta:
Namn: Amanda Delgado Johansson
Ålder: 24 år
Förening: IKSU Innebandy
Utbildningar vid Umeå universitet: Journalistprogrammet 2016-2019 och magistern i media och kommunikation 2019-2020
Har du något levnadsmotto? Allt löser sig
Beskriv dig själv med tre ord: Glad, tacksam, målmedveten

 

Alla pristagare under Umeå Idrottsgala 2020