"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-17

Tvärvetenskap för hållbar omställning i fokus på konferens

NYHET Hållbar omställning och samhällsomvandling, vad handlar det egentligen om och vad är forskarens roll i det hela? Teorier och tankar kring begreppen och dess innehåll diskuterades och breddades när Umeå Transformation Research Initiative (UTRI) bjöd in till en heldagskonferens där parallella sessioner, huvudtalare och disciplinöverskridande diskussioner avlöste varandra.

Under konferensen med titeln Actions for Sustainable Transformations möttes forskare och andra intresserade studenter och aktörer för att utbyta erfarenheter och kompetenser kring forskningens bidrag till den hållbara omställningen. Umeå Transformation Research Initiative, ett forskarnätverk för hållbarhetsforskare vid Umeå universitet, arrangerade konferensen som den första av ett årligt återkommande arrangemang där syftet är att skapa forum för möten över disciplingränser.

Olika teorier om transformation

Huvudtalare på konferensen var Björn-Ola Linnér, klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet. Han tog de drygt 60-talet deltagare i publiken genom definitioner och tolkningar av begreppet transformation. Gemensamt för alla tolkningar är att begreppet är komplext och inrymmer en rad sammanlänkande faktorer och förändringar som behöver ske på olika samhällsnivåer.

Tillsammans med sina kollegor inom The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) har Linnér författat en nyligen utgiven rapport där begreppet transformation har sammanfattats till sex olika förhållningssätt som tillsammans ger en överblick över hur samhällsomvandling kan ske.

– Vi vet egentligen inte hur vi genomför en omvandling – vi har mängder av bevis, men ingen samsyn för hur vi ska genomföra det. Därför måste vi prova olika strategier för att se vad som funkar, säger Linnér.

Att börja i det lokala anses av många vara det mest lämpade angreppssättet, likväl som att inte glömma människorna som påverkas av förändringarna och att en samhällsomvandling är en långsiktig process.

– Vare sig vi vill eller inte, står vi inför en transformation av samhället nu. Vi måste göra saker på nya sätt för att nå en förändring, avslutar Linnér.

Forskarens roll

Den teoretiska introduktionen banade därefter väg för det fortsatta konferensprogrammet där olika forskningsfälts bidrag till hållbar omställning diskuterades av talare från olika fakulteter vid Umeå universitet.

Alla ska ha rätt till att leva ett gott liv

– Forskarens roll behöver vara mer engagerande än vad den är nu. Vi måste ut i samhället och dela och diskutera vår kunskap med samhällsaktörer som har en annan syn på ämnet, sa Cornelia Redeker, professor vid Arkitekthögskolan.

De tvärvetenskapliga samarbetena lyftes även som en nödvändighet för att få en heltäckande bild av omställningen.

– Det är viktigt att granska och undersöka tillämpningen på olika samhällsnivåer, och då behöver vi etiska förhållningssätt för att kunna utvärdera utfallet. I slutändan handlar det om att alla ska ha rätt till att leva ett gott liv, sa Lars Samuelsson, lektor vid Institutionen för Idé och samhällsstudier.

Framtidens hållbara mat

Under eftermiddagen arrangerades sju olika parallella sessioner, allt från kommunikationens roll för den gröna omställningen och kreativ metodutveckling till klimatanpassning och interaktionslabb.

En session tog fasta på hållbar livsmedelsproduktion där det som en försmak på framtiden bjöds på ett smakprov av fermenterade växtbaserade matalternativ tillagad av studenter på gastronomiprogrammet. Sessionen inkluderade även en diskussion kring matavfall.

– Vi vill visa att matsvinn inte bara handlar om att rädda mat; det handlar om att skapa respekt för den mat vi producerar och ge konsumenterna möjlighet att bidra till en hållbar framtid. Tillsammans kan vi förvandla avfall till en lösning, berättar Arturo Turillazzi, doktorand på institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Få en inblick från konferensen

Nästa års konferens

Boka in nästa års UTRI-konferens redan nu. 27 november 2025 möts vi igen.