Tio miljoner till svensk-japanska universitetssamarbetet MIRAI
NYHET
Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, har beviljat samarbetet MIRAI tio miljoner. Forskare från Sverige och Japan ska arbeta i tvärvetenskapliga team med fokus på globala utmaningar.
Prorektor Katrine Riklund.
BildMattias Pettersson
– MIRAI finansieras delvis av deltagande universitet i Japan och i Sverige men för att projektet ska få bra genomslag krävs att vi tillsammans söker ytterligare extern finansiering. De 10 mnkr från STINT är ett resultat av ansökan i samarbete mellan lärosäten. Tilldelningen är mycket glädjande och denna tilläggsfinansiering ger oss än bättre möjligheter i samarbetet mellan ingående lärosäten och mellan akademi och externa intressenter inom tex näringsliv och andra myndigheter, säger Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.
Forskningssamarbetet MIRAI, som inleddes 2017, omfattar tio svenska och sju japanska lärosäten. Namnet MIRAI, som betyder "framtid" på japanska, speglar projektets mål att adressera stora globala samhällsutmaningar. Umeå universitet och Kyushu universitet utsågs till nya koordinerande institutioner för denna tredje projektperioden, som pågår mellan 2024 och 2026.
Globala utmaningar
De fyra samhälleliga utmaningarna som samarbetet fokuserar på är:
Hälsa och en åldrande befolkning (SDG 3)
Klimatanpassning, katastrof- och riskhantering samt förebyggande arbete (SDG 13)
Motståndskraftiga städer och samhällen - riktlinjer, strategier, lokal förvaltning och stadsplanering (SDG 11)
Material för energikonvertering och lagring: förnybar energi, solenergiomvandling, elektrifiering, hållbara processer och resursanvändning (SDG 7)
Tvärvetenskapliga team
För varje utmaning skapas ett tvärvetenskapligt team av ungefär tio forskare från Sverige och Japan. Umeå universitet har ordföranderollen i teamet som ska adressera motståndskraftiga städer och samhälle, samt har en plats i teamet om hälsa och en åldrade befolkning.
Att jobba med de fyra valda globala utmaningarna är mycket meningsfullt och med den samlade kompetensen MIRAI har kommer vi att göra skillnad.
- Det är ett ansvarsfullt uppdrag att jobba tillsammans med 17 universitet men tillsammans med våra projekt-koordinatörer och engagerade forskare ser vi fram mot tre produktiva år. Att jobba med de fyra valda globala utmaningarna är mycket meningsfullt och med den samlade kompetensen MIRAI har kommer vi att göra skillnad. Att vara med och bidra till såväl utveckling av unga forskare som att arbeta med de globala utmaningarna är värdefullt, säger Katrine Riklund.
Även studenter ska delta i arbetet. I Global Solutions Olympiad får svenska och japanska studenter samarbeta digitalt för att i tvärdisciplinära grupper diskutera innovativa lösningar på de fyra samhälleliga utmaningarna.
Mobilitet för juniora forskare
MIRAI har hela tiden haft ett stort fokus på juniora forskare, och på att ge dem möjlighet att bygga upp sina internationella nätverk. Nu öronmärker STINT fem av de tio miljonerna för mobilitet för doktorander och forskare tidigt i karriären, så att de kan tillbringa längre perioder på partnerlärosäten i de båda länderna och få möjlighet att undervisa där.
MIRAI enda projektet som beviljades finansiering
Av 17 inkomna ansökningar i STINTs utlysning var det endast MIRAI som beviljades finansiering. STINTs motivering är följande:
- Sammantaget är detta ett av de bästa projekt som panelen såg. Man konstaterar att det bygger på ett etablerat nätverk, att det finns en tydlig vision för den framtida utvecklingen och att det finns en del nyheter när det gäller genomförandet. En särskild styrka är bredden i täckningen - när det gäller "utmaningar" och antalet institutioner som är involverade.
Syftet med STINTs Strategic Grants for Internationalisation är att bidra till förnyelse och utveckling av internationalisering på lärosätesnivå. Bidragsbeslutet meddelades den 18 juni 2024.