Tekniktävling sista skolaktivitet innan Umevatoriet flyttar
NYHET
Snart stänger Umevatoriet och återuppstår som Curiosum, Umeås nya science center, i nya lokaler på Konstnärligt campus. Enlightening Imagination, en tävling i teknik den 10 maj, blev sista skolaktivitet på Umevatoriet. 64 elever i årskurs 8 från Primaskolan och Ersängsskolan i Umeå deltog.
Thea Gripenrot och Saga Lindblom byggde konstruktionen ”Rigolit Rut”. Den drivs framåt av solenergi och samlar in rigolit, översta jordlagret på månens yta, vilket därefter omvandlas till helium-3 och är tänkt att användas i fusionskraftverk på jorden som framtida energikälla.
FotoUmevatoriet
Tävlingen som arrangeras för sjätte året i fokuserar på att stimulera det kreativa tänkandet genom tillämpning av matematik-, naturvetenskap-, design-, och tekniska principer samt uppmuntrar elever att lösa problem och omsätta sina idéer i handling med hjälp av ett pedagogiskt läromedel, utvecklat i Sydkorea.
Varje lag, bestående av två elever, fick ett väldefinierat uppdrag. I år var uppdraget att ”skapa en konstruktion som möjliggör eller genomför utforskningen på månen”. Uppdraget skulle lösas och presenteras som en kort berättelse, en enkel skiss och en 4D-frame-modell. Uppdraget skulle lösas på 1,5 timme och bedömdes av en lokal jury som i år bestod av studenter vid lärarutbildningen och lärarutbildare vid Umeå Universitet.
Meja Edeholt och Alva Kvarnström i 8B Primaskolan. Deras konstruktion var en borrmaskin att användas på månen och som går att ställa in i olika vinklar. Den drivs av solenergi.
FotoUmevatoriet
Vinnare blev Thea Gripenrot och Saga Lindblom i 8A och Meja Edeholt och Alva Kvarnström i 8B på Primaskolan som tävlar vidare i riksfinalen.
I riksfinalen tävlar lagen med en digital presentation av sin konstruktion på engelska. De fem vinnarna som utses i riksfinalen presenteras i början av juni. Tre år i rad har elever som tävlat på Umevatoriet varit bland de fem bästa och därmed fått åka med till Korea.
Projektet Enlightening Imagination har tilldelats pengar från Skolverket även i år, vilket innebär att de fem vinnande lagen i riksfinalen kommer att få resa till Sydkorea tillsammans med sina lärare under hösten 2019 och delta i IMSCC, International Math and Science Creativity Competition.
Projektet genomförs med bidrag från Skolverket i samarbete mellan Vattenhallen Science Center i Lund, KomTek Alingsås, KomTek Katrineholm, KomTek Lidingö, Tekniska museet i Stockholm, 2047 Science Center i Borlänge, Exploratoriet i Skellefteå och Umevatoriet i Umeå.
Tävlingen blev sista dagaktivitet på Umevatoriet, som till hösten flyttar till Konstnärligt campus och övergår till att heta Curiosum. Umevatoriet har dock öppet för allmänheten på tisdags- och torsdagskvällar under hela maj månad.