NYHET
I sin forskning utvecklar Magnus Andersson tekniker för att mäta fysikaliska och kemiska egenskaper hos enskilda bakterier och proteiner med hjälp av så kallade optiska pincetter.
Text: Linn Eckeskog
Magnus Andersson blev professor i fysik 1 april 2023 och är affilierad till Umeå Centre for Microbial Research, UCMR. Han är en av de nya professorer vid Umeå universitet som installeras vid Årshögtiden 20-21 oktober.
BildMattias Pettersson, simon ohman jonsson inhousebyran
Bakteriers mycket goda förmåga att fästa till celler och ytor kan ge upphov till sjukdomar och leda till förstörda livsmedel. Många bakterier har dessutom förmågan att motstå starka desinfektionsmedel vilket gör det svårt att bekämpa bakterierna. För att förstå hur bakterier fäster, och hur de motstår starka kemikalier, behöver vi förstå de grundläggande fysikaliska, kemiska och biologiska egenskaperna som ger bakterierna dessa unika möjligheter.
I sin forskning utvecklar Magnus Andersson metoder för att mäta fysikaliska och kemiska egenskaper hos enskilda bakterier och proteiner. Med hjälp av så kallade optiska pincetter kan han och hans kollegor mäta de krafter som verkar när en bakterie fäster och enskilda proteiners mekaniska egenskaper. Det går dessutom att beröringsfritt studera hur molekyler ändras i bakterierna när de utsätts för kemikalier. Metoderna öppnar för nya typer av studier, som inte tidigare varit möjliga. Forskningen ökar förståelsen för hur bakterier fäster till ytor och motstår kemikalier, vilket i förlängningen bidrar till nya och mer effektiva behandlingsstrategier.
Biografi
Magnus Andersson föddes 1975 i Sundsvall och disputerade i experimentell fysik vid Umeå universitet 2008. Efter en tid som postdoktor vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn, Danmark, återvände han 2010 till Umeå där han startade Biofysik- och biofotonikgruppen. Han har varit gästforskare vid Boston University School of Medicine i USA. Han meriterade sig som docent 2015 och är meriterad lärare sedan 2022. År 2018 mottog han Umeå naturvetar- och teknologkårs pedagogiska pris och 2012 Teknisk fysiks kvalitetspris. Sedan 2020 är han biträdande och ställföreträdande prefekt vid Institutionen för fysik.