"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-24

Sveriges första forskarutbildning i polisvetenskap inrättas vid Umeå universitet

NYHET Umeå universitet har beslutat om att inrätta polisvetenskap som ett nytt forskarutbildningsämne och blir därmed först i Norden med att erbjuda en forskningsutbildning i polisvetenskap. Beslutet bygger på en ansökan från Enheten för polisiärt arbete och markerar ett viktigt steg i akademiseringen av polisutbildningen i Sverige.

Umeå universitet är ledande i Sverige för utvecklingen av polisutbildningen och inrättade tidigt polisiärt arbete som huvudområde på både grundläggande och avancerad nivå. Umeå universitet var därmed först i landet både med att utfärda kandidatexamen och magisterexamen i polisiärt arbete. Nästa steg i Umeå är forskarutbildning i polisvetenskap. Forskning i polisiärt arbete, dvs. forskning om polisen, är en av många grenar inom polisvetenskap.

– Det här är ett avgörande genombrott för polisvetenskapen. Ända sedan polisutbildningen startade vid Umeå universitet för 25 år sedan har målet varit att kunna erbjuda utbildning på alla nivåer, från grundnivå till forskarnivå. Nu är vi äntligen där, säger Johanna Sundqvist, biträdande föreståndare med verksamhetsansvar för forskningsutveckling vid Enheten för polisiärt arbete.

Vad är polisvetenskap?

Polisvetenskap är det vetenskapliga studiet av den offentliga makt och befogenhet som ges olika aktörer med syfte att uppnå ordning, säkerhet och trygghet i samhället. Ämnet omfattar forskning relaterad till både offentliga och privata aktörer, såsom polismyndighet, tullverk, ekobrottsmyndighet och företag inom säkerhetsbranschen.

Syftet med att inrätta ämnet på forskarutbildningsnivå är att stärka det kunskaps- och evidensbaserade arbetet inom områdena ordning, säkerhet och trygghet i samhället. Genom att erbjuda en forskarutbildning i polisvetenskap kan Umeå universitet bidra till att stärka den vetenskapliga grunden för polisiära metoder och främja en evidensbaserad praktik.

Forskarutbildningen i polisvetenskap kommer att omfatta både en kursdel och en doktorsavhandling. Fokus ligger på att utveckla doktorandernas teoretiska och metodologiska kunskaper samt deras förmåga att bedriva praktiknära forskning. Utbildningen syftar till att utbilda självständiga och kritiska forskare med bred teoretisk och metodologisk kompetens, god förståelse för ämnets tvär- och mångvetenskapliga karaktär, samt förmåga att genomföra och leda forskningsprojekt.

– Vi ser fram emot att välkomna de första doktoranderna till vår nya forskarutbildning. Det finns ett stort behov av forskning som kan stödja och utveckla polisiära metoder och bidra till ett tryggare samhälle, säger Johanna Sundqvist.

Frågor om utbildningen