Sverige satsar på arktisk och polar forskning: nya möjligheter till samarbete och samhällsnytta
NYHET
Den svenska regeringens forskningsproposition för 2025–2028 pekar ut polarforskning som en strategisk nationell prioritering med fokus på klimatförändringar, geopolitik och hållbarhet. Propositionen lyfter fram Sveriges roll i att forma polarområdenas framtid. För Umeå universitet (UMU), Luleå tekniska universitet (LTU), Polarforskningssekretariatet (SPRS) och Svenska Centret för Arktis och Antarktis innebär detta en betydelsefull möjlighet att driva forskning med stor samhällsrelevans framåt.
Umeå universitet och Luleå tekniska universitet i framkant inom polarforskning
Etableringen av Svenska Centret för Arktis och Antarktis i december 2024 markerar en ny era för Sveriges satsning på polarforskning. Genom att förena expertisen hos UMU, LTU och SPRS bygger detta samarbete vidare på en tradition av banbrytande arktiska studier. Centret har etablerats som en ledande plattform för forskning och utbildning om polarområdena. Det främjar tvärvetenskapligt samarbete och bidrar till en hållbar framtid i Arktis och Antarktis. Med stöd av den nya forskningspropositionen är centret unikt positionerat att hantera akuta utmaningar som klimatförändringar, hållbarhet och geopolitisk dynamik i polarområdena.
– Denna forskningsproposition visar regeringens insikt om vikten av att investera i forskning som belyser konsekvenserna av klimatförändringar och geopolitiska skiften i polarområdena. Med vår historia av betydelsefull forskning och tvärvetenskapliga initiativ ser vi fram emot att spela en nyckelroll vid Arktiskt centrum genom att bidra med kunskap och främja samarbeten som gynnar samhällsutvecklingen i Arktis, säger Keith Larson, föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.
Arctic Six är en avgörande plattform där vi kan samarbeta över nationsgränser för att hantera stora arktiska frågor, från klimatförändringar till social hållbarhet
Arctic Six som katalysator för regional forskning
Umeå universitet och LTU är del av Arctic Six, ett nätverk av sex ledande nordiska universitet som fokuserar på arktisk forskning. Arctic Six har framgångsrikt samordnat storskaliga projekt om klimatanpassning och urfolksgemenskapers resiliens, vilket har skapat ramar som påverkat beslutsfattandet i hela Norden. Nätverkets pågående initiativ omfattar innovativa samarbeten kring förnybara energilösningar anpassade för arktiska förhållanden. Arctic Six mobiliserar resurser, expertis och innovation för att möta Arktis unika utmaningar, inklusive klimatanpassning och social hållbarhet.
– Arctic Six är en avgörande plattform där vi kan samarbeta över nationsgränser för att hantera stora arktiska frågor, från klimatförändringar till social hållbarhet. Som EU-parlamentariker Sofie Eriksson träffande uttryckte det i en plenardebatt den 16 december, ’Arctic Six […] där universitet har förenat sina krafter för att skapa en plattform för forskning och utbildning som gör verklig skillnad. Tillsammans med myndigheter och lokalsamhällen förankrar de sig i vardagens verkligheter.’ Denna samverkan stärker vår förmåga att skapa konkreta samhällsnyttor genom detta nätverk, säger Dag Avango föreståndare Centrum för Arktis och Antarktis vid LTU samt föreståndare för Arctic Six.
Innovativ infrastruktur för polarforskning
Forskningspropositionen inkluderar stöd för Polar Connect, en fiberoptisk kabel genom Arktis som avsevärt kommer att förbättra Sveriges digitala infrastruktur och kapacitet för klimatövervakning. Dessutom förbereder regeringen byggandet av en ny forskningsisbrytare för att säkerställa Sveriges året-runt-närvaro i Arktis, vilket möjliggör fortsatta framsteg inom forskning och strategiska intressen.
De föreslagna investeringarna […] skapar möjligheter för fördjupade samarbeten och forskning med fokus på den befolkade Arktis och dess utmaningar
– Vid Umeå universitet erkänner vi vikten av investeringar i polarinfrastruktur som en plattform för forskning. Samtidigt är de föreslagna investeringarna bredare och skapar möjligheter för fördjupade samarbeten och forskning med fokus på den befolkade Arktis och dess utmaningar. Detta ger en chans att prioritera samhällsutveckling och hållbarhet, nyckelområden för att bidra till en motståndskraftig framtid för arktiska samhällen," säger Dieter Müller, prorektor vid Umeå universitet.
Mot en hållbar framtid
Arktiskt centrum vid Umeå universitet välkomnar regeringens satsningar som ett avgörande steg för att stärka Sveriges ledarskap inom arktisk forskning. Strategiska samarbeten, som Svenska Centret för Arktis och Antarktis och Arctic Six, ger forskare verktygen att hantera Arktis mest akuta utmaningar och förbättra invånarnas livsvillkor. Genom att fokusera på hållbar samhällsutveckling understryker detta arbete regionens avgörande roll i att forma vår gemensamma globala framtid. Dessa samarbeten lyfter fram vikten av regional tvärvetenskaplig forskningsexpertis för att forma vår gemensamma globala framtid.