NYHET
Mer än hälften av befolkningen tycker om att ha varg i Sverige. Mest positiva till varg är personer i storstäderna, och minst positiva är invånare i kommuner på landsbygden i vargområden. Det visar en ny studie utförd av forskare vid Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet som presenterades under Almedalsveckan.
Vargens återkomst har skapat en intensiv debatt om hur många vargar som ska finnas i Sverige. I en ny undersökning har Camilla Sandström, Umeå universitet, SLU-forskarna Göran Ericsson och Anders Kagervall samt Maria Johansson, Lunds universitet analyserat svenskarnas attityder till varg, vargförekomst och vargförvaltning.
Resultaten visar att det är en relativt stor andel på nationell nivå (40 procent) som inte har någon uppfattning om hur många vargar som bör finnas i Sverige så länge som vargen tillåts existera här. När det gäller inställning till antalet vargar visar undersökningen att de allra flesta är nöjda med det nuvarande antalet vargar.
På nationell nivå är det endast 17 procent som vill se fler vargar jämfört med nuläget. I Lessebo (30 procent) och Växjö (29 procent) samt i Karlstad, Grums, och Sandviken (samtliga 20 procent) finns det ett något starkare stöd för fler vargar jämfört med riksgenomsnittet.
I nästan hälften av de undersökta kommunerna är det färre än 10 procent som vill ha fler vargar i Sverige. Stödet är som lägst för att utöka antalet vargar i ett antal landsortskommuner i de län där det finns varg. I Ovanåker, Älvdalen och Orsa vill en tredjedel eller fler av invånarna inte att det ska finnas några vargar i Sverige alls. En fjärdedel av invånarna i Nordanstig, Vansbro, Laxå och Degerfors är av samma uppfattning. Även här visar undersökningen en stark polarisering mellan stad och land.
Undersökningen visar ett starkt stöd för jakt på varg, men ett relativt svagt stöd för förvaltningsåtgärder som innebär att man flyttar vargar eller sätter ut vargvalpar i naturen.
En minoritet av respondenterna uttrycker tillit till länsstyrelsen (37 procent), Naturvårdsverket (44 procent) och riksdagen (27 procent). Även här finns en tydlig stad-landdimension.
Studien, som finansierats av Naturvårdsverket, genomfördes oktober–november 2012 och riktades till 4979 respondenter – 1229 personer i hela landet, samt 150 personer i 25 kommuner, totalt 3750 år i fyra län med befintlig vargstam; Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro. Dessutom skickades undersökningen till 750 personer i Kronobergs län, där det för närvarande inte finns någon fast vargetablering.
Resultaten presenteras vid ett seminarium på måndag den 1 juli kl. 15:30– 17:00. Lokal: Ödins garveri/Saltboden, Tage Cervins gata 3 i Visby. Då presenteras också resultaten från en annan studie, som handlar om hur varg påverkar jakten på älg.