"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-02 Uppdaterad: 2024-12-03, 08:35

Stark Umeå-representation vid Internetdagarna

NYHET Internetdagarna, som arrangeras årligen av Internetstiftelsen sedan år 2000, är en av Sveriges mest framstående konferenser om digitaliseringens påverkan på individ och samhälle. Årets upplaga innehöll ett särskilt fokus på artificiell intelligens (AI), där Umeå universitet genom ett VR-finansierat samarbete med DIGSUM gjorde ett starkt avtryck genom sitt deltagande i tre djuplodande seminarier.

Det första passet för AI-spåret utforskade det högaktuella ämnet desinformation och hur generativ AI påverkar hur vi söker, tar emot och sprider information. Även frågor om mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet stod i centrum. Simon Lindgren, professor i sociologi och föreståndare för DIGSUM, representerade Umeå universitet tillsammans med Carl Heath, senior forskare inom digital resiliens vid RISE och SCDI.

– Det är helt avgörande att det bredare kritiska samhälleliga och politiska perspektivet finns med när vi pratar om AI, inte bara det tekniska, men det har länge varit långt ifrån självklart. Våra paneler var väldigt angelägna och lyckade i det avseendet, säger Simon Lindgren, professor i sociologi och föreståndare för DIGSUM (Centre for Digital Social Research at Umeå University)

Dessa samtal har verkligen visat på styrkan i att sammanföra olika perspektiv och discipliner

AI och offentlig sektor

I det andra passet diskuterades hur offentlig sektor kan rustas för en framtid där AI spelar en allt större roll. Diskussionerna rörde sig kring hur digitaliseringen ser ut idag, vilka användningsområden som redan implementerats och vad som kan väntas framöver inom offentliga verksamheter.

AI:s påverkan på demokrati

Det avslutande passet tog upp AI-teknikens demokratiska implikationer, från automatiserade beslutsprocesser till AI-stödd sjukvårdsrådgivning. Hur påverkas beslutsfattandet och våra grundläggande demokratiska värderingar av AI? Här bidrog Malin Rönnblom, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet och affilierad professor vid Umeå universitet, med insiktsfulla reflektioner.

Erfaret och energigivande

En röd tråd genom alla tre passen var den starka närvaron från Umeå universitet, inte minst genom Annakarin Nyberg, universitetslektor vid Institutionen för informatik. Med lång erfarenhet som moderator lyfte hon diskussionerna på scenen, medan Felicia Lundstedt, doktorand inom DIGSUM och i sociologi, skapade engagemang i den digitala chatten.

– Att moderera dessa samtal har verkligen visat på styrkan i att sammanföra olika perspektiv och discipliner. Bidragen var såväl nyanserade och kritiska som framåtblickande, och det stora publikengagemanget var givetvis extra glädjande, säger Annakarin Nyberg.

Det är helt avgörande att det bredare kritiska samhälleliga och politiska perspektivet finns med när vi pratar om AI

Internetdagarna 2024 blev en framgång för både arrangörer och deltagare – och Umeå universitet cementerade sin position som en central aktör i diskussionen om AI och dess framtida roll i samhället.