NYHET
15 personer samlades den 22 oktober på Umeå universitet för att skriva Tisus – behörighetsgivande test i svenska för personer som har utländsk gymnasieutbildning och som vill söka akademiska studier i Sverige. Tisus innehåller tre delprov: läsförståelse, skriftlig färdighet och muntlig färdighet.
Emil Molander, universitetsadjunkt i svenska som andraspråk
BildAndreas Gradin
– Tisus är ett färdighetstest som visar om språkkunskaperna ligger på en tillräckligt hög nivå för att man ska klara en universitetsutbildning på svenska. Det här är ett rigoröst utvecklat och granskat språktest som håller en fast nivå, och vi fyra som bedömer provet här i Umeå går ständigt bedömarutbildningar, säger Emil Molander, adjunkt i svenska som andraspråk och provortsansvarig i Umeå.
För den som vill studera en utbildning på svenska men inte har behörighet i svenska från gymnasiet är ett godkänt resultat på Tisus en viktig pusselbit. För att bli godkänd måste den som utför testet ha kunskaper i svenska som motsvarar nivå C1 enligt nivåskalan CEFR. Varje år anordnas två provtillfällen.
– Vid Umeå universitet har vi anordnat Tisus sedan det startade 1997. Det är 20–40 personer som utför testet hos oss varje år, säger Emil Molander.
Intensivkurser i svenska
Det finns också andra vägar att gå för att bli behörig för att studera en högre utbildning på svenska. Den som inte har tillräckliga färdigheter för att göra Tisus idag kan söka till Språkstudiers två intensivkurser som tillsammans leder fram till att den studerande uppfyller kravet i svenska för grundläggande behörighet.
Stockholms universitet ansvarar för Tisus. Testet kan skrivas vid universiteten i Stockholm, Linköping, Lund, Malmö, Uppsala, Umeå och Göteborg, samt på cirka 70 platser runt om i världen.