"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-05

Spetsforskningspengar till infektionsforskare

NYHET Region Västerbotten har beviljat forskningsanslag på tre miljoner kronor vardera till 15 kliniska forskare. En av mottagarna är Johan Normark som ska studera hur immunförsvaret regenereras efter behandling med läkemedel som eliminerar B-celler.

Vi hoppas kunna förbättra behandlingen för immunsupprimerade patienter och stärka deras försvar mot infektioner

Bidragen delas ut till treåriga projekt som har potential att utvecklas vidare för att bli nationellt och internationellt konkurrenskraftiga.

– Jag är jätteglad över anslaget! Det betyder att vi kan ytterligare fördjupaett samarbete som vi har utvecklat mellan min institution vid Umeå universitet och Houston Methodist Research Institute i Texas. Vi har jobbat mycket hårt de senaste åren för att skapa kliniska kohorter vi kan undersöka genom att använda avancerade immunologiska metoder. Pengarna blir ett betydande tillskott till de resurser vi har till vårt förfogande, säger Johan Normark, infektionsläkare och universitetslektor på Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Många patienter behandlas i dag med läkemedel som påverkar immunförsvaret och framför allt dess förmåga att producera antikroppar. B-cellsutarmning används för att behandla autoimmuna sjukdomar och cancer, men det påverkar också kroppens förmåga att bilda antikroppar och svara på infektioner och vacciner.

Johan Normark vill förstå hur immunförsvaret regenereras efter en sådan behandling. Med hjälp av avancerad metodik kan forskarna analysera vilka specifika antikroppar som bildas, deras tredimensionella struktur och vilka delar av molekylen som kommunicerar med resten av immunsystemet.

– Vi hoppas kunna förbättra behandlingen för immunsupprimerade patienter och stärka deras försvar mot infektioner, säger Johan Normark.

Sedan 1995 har regionen årligen avsatt medel till så kallad spetsforskning för att säkra tillgången till högspecialiserad vård i norra Sverige och därmed upprätthålla universitetssjukvården vid Universitetssjukhuset i Umeå.