"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-12-12 Uppdaterad: 2025-01-09, 10:45

Spartips för att få studentekonomin att gå ihop

NYHET Att få ekonomin att gå ihop som student kan vara en utmaning, men det finns sätt att göra det lättare. Med lite planering, kreativitet och smarta val kan du få pengarna att räcka längre och samtidigt njuta av studentlivet. Umeå universitets tre studentkårer ger tipsen för en rik studietid – utan att spräcka budgeten.

För många kan studentlivet vara en omställning. Kanske har du precis flyttat hemifrån och sköter ditt eget hushåll för första gången, och det kan vara svårt att få ihop alla ekonomiska komponenter som hyra och fasta utgifter med kostnader för kurslitteratur, nöjen och annat som hör studentlivet till.

– Jag skulle säga att ekonomin för studenter i dag är ganska kärv för många. Jag tror att många studenter känner en ekonomisk stress, och det upptar mycket av ens tankar, säger Elsa Göthlin, ordförande i Umeå studentkår.

– De senaste årens inflation, med kostnadsökningar på det mesta, har också påverkat studenterna mycket. CSN-bidraget tillika -lånen har förvisso höjts något, men det täcker för vissa bara hyreshöjningen, menar Leonard Sundelin, ordförande för Umeå medicinska studentkår.

Plånboken har absolut blivit tunnare för många studenter nu. Inflationen har fortsatt uppåt och folk har fått retroaktiva hyreshöjningar, till en nivå som många tycker är väldigt höga. Matkostnaderna har ju också ökat - jag minns när paprika kostade över 150 kronor kilot ett tag. Folk slutade helt att köpa vissa livsmedel för att det var så dyrt, som smör, säger han.

Hyra och kurslitteratur stora kostnader

För de allra flesta studenter, som har flyttat hemifrån, står hyran för den klart största utgiften varje månad. Att bo i korridorsrum är i regel billigare, men många i dag vill bo i egen lägenhet och inte dela utrymmen med andra. Och det kostar mer.

– Jag kan tänka mig att det är värre i andra städer än just Umeå, som har lägre boendekostnader. För ett studentrum i Uppsala kan du få en tvåa i Umeå - och dessutom bo betydligt närmare campus. Det är en stor fördel med Umeå, säger Leonard Sundelin.

Kurslitteraturen är en annan stor kostnad, och kårordförandena tipsar om att köpa begagnat, låna på biblioteket eller hitta källorna online för att spara en slant. Ett annat tips är samarbeta med klasskamrater eller tidigare kursare, som kanske har böckerna liggande hemma.

När det kommer till transport är Umeå en bra cykelstad. Det går att köpa cyklar billigt, och exempelvis NTK (Umeå naturvetar- och teknologkår) har särskilda cykeldagar med försäljning av begagnade cyklar vid terminsstarten på hösten. Umeå har också en väletablerad busstrafik, och NTK lobbar för att få till studentrabatt inom lokaltrafiken i högre utsträckning.

– Det finns ungdomsrabatt, som gäller upp till 25 år, och studentrabatt på månadskort. Men det är inte alltid lönt att skaffa månadskort, om man exempelvis bor på Tomtebo och kan cykla en stor del av året men ska iväg någon gång ibland och storhandla. Vi förespråkar att det ska finnas studentrabatt på periodkort, som det gör i andra städer, säger William Nordberg, ordförande för NTK.

Nöjen – en viktig onödig utgift

Utöver fasta kostnader vill många studenter kunna unna sig nöjen eller annat som hör studenttiden till. Det sociala är ju en minst lika viktig del av studielivet som själva pluggandet.

För den som vill spara en slant, men inte spara in på det sociala livet, slår kårerna ett slag för kårhusen och studentpubarna på och runt campusen. Kårerna arrangerar också gratisfika och liknande vid tillfällen då det ekar extra tomt i plånboken, veckan innan CSN-utbetalning exempelvis.

– Kårhusen försöker ha så bra mat som det går, till betydligt lägre pris än andra restauranger och krogar. På kårhusen finns också gott sällskap och möjlighet att träffa andra studenter, säger William Nordberg.

– För att få studielivet att vara ekonomiskt hållbart skulle jag säga att det är en förutsättning att gå på kårernas evenemang, säger Leonard Sundelin.

Många studenter har extrajobb för att dryga ut kassan. Den som samtidigt tar studielån eller får bostadsbidrag behöver dock hålla koll på sina inkomster, så att man inte slår i inkomsttaket och riskerar att bli återbetalningsskyldig.

– Min uppfattning är att ganska vanligt att studenter har någon form av sidoinkomst. Men det blir en balansgång, och det är viktigt att hålla koll på hur mycket man tjänar, betonar Elsa Göthlin.

Kårerna arbetar fram studentrabatter

Kårerna arbetar med att etablera olika typer av studentrabatter, och socialt med att ordna billiga eller gratis evenemang. Kårerna har också erbjudanden i samarbete med lokala restauranger, för den som vill äta en finare middag på någon av Umeås krogar.

Umeå studentkår arbetar också med opinionsbildning kring exempelvis studenthyrorna, och tillhandahåller akutlån för den som behöver.

– Om exempelvis din dator går sönder, och du inte har ekonomiska medel just då, kan du ansöka om akutlån hos oss för att köpa en ny, berättar Elsa Göthlin.

Maj och terminsstarten extra tuff

De tuffaste perioderna för många studenter är terminsstarten på hösten, då CSN kan ha längre handläggningstider, liksom januari då många kanske bekostat resor hem över jul och har andra julrelaterade utgifter.

– Det kan också vara knepigt i slutet av maj då man bara får halvt CSN-bidrag, och den som har sommarjobb får kanske inte lön därifrån förrän i juli. Då vill det till att man har någon form av sparkapital eller buffert, säger Elsa Göthlin.

Vad unnar man sig som student om man har lite pengar över?

– Många unnar sig att kanske köpa mat i någon av restaurangerna på campus i stället för att äta matlåda, eller gå ut och äta på stan. Andra unnar sig nöjen eller lite mer onödiga köp kanske, säger Elsa Göthlin.

Hon tipsar om att i allra högsta grad undvika att köpa saker på avbetalning, "betala senare"-fakturor och liknande, i synnerhet för resor, prylar eller annat som inte egentligen är nödvändigt.

– Vi lever i en konsumtionskultur, men det sämsta man kan göra är att leva utanför sina tillgångar, säger hon.

I faktarutan nedanför ger kårerna sina bästa tips för att få ihop studentekonomin. Att leta efter rabatter och studentrabatter är ett av de starkaste tipsen.

– Se också till att fråga om studentrabatter – det är inte alltid det står skyltat eller utskrivet någonstans. Vissa ställen på sjukhuset har studentrabatter som inte står annonserade någonstans, till exempel. Så fråga! Är det tillräckligt många som frågar kanske det också blir en studentrabatt till slut, säger Leonard Sundelin.

Kårernas bästa tips för att spara pengar som student

Budgetera: Gör en budget och lista dina inkomster, bidrag och fasta utgifter varje månad eller vecka.

Studentrabatter: Nyttja student- eller ungdomsrabatter via kårer, Studentkortet, Mecenat, eller studentrabatter på exempelvis tågbiljetter, konsertbiljetter eller träningskort. Föreningar som fackföreningar, idrottsföreningar och Hyresgästföreningen har också egna externa rabatter, på exempelvis biobiljetter, butiker eller resor.

Mat: Gå med i butikernas medlemsklubbar och håll koll på erbjudanden, nyhetsbrev och butikernas egna sociala kanaler där det kan läggas ut speciella extrapriser.

Kolla på kilopris i stället för styckpris, storhandla och köp storpack. Förbered matlådor och mealpreppa – det blir mycket billigare per portion.

Abonnemang: Se över dina avtal som mobilabonnemang, försäkringar och el. Kan du få bättre pris någon annanstans, eller finns det studentrabatt? Se över kostnader för tjänster som streaming, ljudböcker, spelappar eller andra abonnemang som inte används så ofta. Kanske behöver du inte betala för så mycket surf på mobilen som du tror? Tidningar och magasin finns att läsa gratis via Pressreader eller Mediearkivet, som du kommer åt med ditt UMU-id på universitetsbiblioteken.

Kläder och inredning: Köp begagnat, i lokala second hand-butiker, via köp- och sälj-tjänster eller Facebook-sidor. Bostaden säljer ibland ut, eller skänker bort, möbler. Sälj saker du inte använder, anordna loppis eller delta i kårernas loppisar.

Nöjen: Besök kårhus, studentpubar och kårernas eller studentföreningarnas arrangemang.

Kurslitteratur: Var lite förutseende och kolla upp kurslitteraturen i god tid innan kursen börjar. Köp begagnat, låna på biblioteket eller av en kursare, fota av sidorna på biblioteket eller kolla med tidigare kursare om de vill sälja.

Transport: Cykla eller åk kollektivt. Cyklar kan ofta köpas billigt, i synnerhet vid terminsstart. Hyr ellådcyklar, exempelvis på campus, för att transportera större saker eller flyttkartonger.

Sök stipendier: Fackföreningar och andra föreningar kan erbjuda stipendier för studenter. Kolla med kårerna vad som finns att söka.