"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-04

Sofia gjorde praktik på en advokatbyrå i Tyskland

NYHET Sofia Gärdén läser termin åtta på Juristprogrammet vid Umeå Universitet. Hon har nyss kommit hem från Tyskland där hon har gjort en tio veckor lång praktik. Sofia berättar att denna praktikperiod överträffade alla hennes förväntningar och hon råder alla som är intresserade av praktik utomlands att ta chansen och våga åka. Vi bad henne berätta om sin praktikplats, finansiering, staden och sina framtidsplaner. Dessutom ger hon intresserade studenter flera tips gällande utlandspraktik.

Sofia, berätta om din praktikplats!
Jag har gjort praktik på en affärsjuridisk advokatbyrå i Frankfurt am Main i Tyskland. Där har jag fått översätta texter och villkor från tyska till svenska och skrivit artiklar om svensk rätt till olika hemsidor och workshops. Jag har bistått juristerna med rättsutredningar om svensk rätt som de har behövt i sitt arbete med svenska klienter. Jag höll också i en föreläsning om svensk avtalsrätt för alla jurister på byrån.

Vad var det som lockade med att göra praktiken just där?
Jag visste sedan innan att jag ville göra praktik i Tyskland eftersom jag kan tyska. Advokatbyrån som jag valde arbetar mycket med svenska klienter och många av juristerna kan förstå lite svenska. Det finns dessutom en svensk advokat på byrån, så då visste jag att jag kunde praktisera där trots att jag inte kan tysk juridik. Dessutom verkade Frankfurt som en spännande stad med alla skyskrapor!

Vad betyder praktiken för din utbildning?
Jag har gjort praktiken på min valbara fördjupningskurs som heter Arbetsplatsanknutna studier och praktiken är därför en del av min utbildning. På ett personligt plan betyder praktiken mycket för min utbildning eftersom den gett mig en insyn i arbetslivet och gjort mig mer självständig och självsäker.

Motsvarade praktiken dina förväntningar?
Jag hade faktiskt inte så många förväntningar innan min praktik eftersom jag inte visste hur det skulle vara att praktisera på en tysk byrå, men såhär i efterhand kan jag säga att praktiken överträffade alla mina förväntningar! Jag har samlat på mig arbetslivserfarenheter, utvecklat mina juridiska kunskaper och träffat massor av nya människor både på praktiken och privat. Alla på byrån var välkomnande och omhändertagande och jag trivdes jättebra.

Hur finansierade du din praktik?
Jag finansierade min praktik med Erasmusstipendium. Det första jag gjorde när jag insåg att jag kunde ha rätt till stipendium var att ansöka om stipendium via en blankett som finns på Umeå universitets hemsida. När den var godkänd fick jag tillgång till en Canvassida som innehöll tydliga instruktioner om vad som skulle skickas in och hur jag skulle gå till väga. Det krävdes en del arbete och kontakt med institutionen och praktikplatsen eftersom mycket skulle fyllas i, men överlag var processen enkel.

Vad gjorde du på fritiden?
Eftersom Frankfurt var en helt ny stad för mig var det inte svårt att få tiden att gå på fritiden. Jag gjorde mycket själv, strosade runt i staden och gick på museum, men hittade även på saker med mina medboende som var lika gamla som mig. Jag fick också besök av vänner och bekanta och åkte och hälsade på min mormor som bor i Tyskland. Då och då hittade jag på saker med kollegorna från byrån. Såklart var man också trött på helgerna, så att ta det lugnt var också något jag gjorde, men det var jag mindre bra på att göra.

Vad var de största likheterna och skillnaderna mellan Tyskland och Sverige?
En stor skillnad jämfört med Sverige är att Tyskland inte har kommit så långt i den digitala utvecklingen eftersom mycket betalning sker med kontanter. Vill man betala med kort måste man fråga om det, och ibland är det inte möjligt. Något som också är en stor skillnad är att alla matbutiker har stängt på söndagar, så man måste planera sin handling. Det tyckte jag var lite jobbigt. Tyskland är dock precis som Sverige ett välutvecklat land och i det stora hela finns det fler likheter än olikheter med Sverige.

Har du tips till andra studenter som är intresserade av att göra praktik utomlands?
Ja, mitt tips är att våga söka! Om du är osäker på om praktiken godkänns är det bara att höra av dig till universitetets ansvariga för stipendium eller till praktikplatsen. Praktik utomlands är ett perfekt alternativ för dig som inte vill åka på ett utbyte men som ändå vill testa på att bo utomlands. På köpet samlar man på sig praktiska erfarenheter och stärker sitt cv. Det finns också praktikplatser som inte kräver att man kan landets språk, i vissa fall räcker det med att man kan engelska.

Ett annat tips är att vara ute i god tid med stipendieansökan eftersom det är ganska tidskrävande. Om du inte skulle vara ute i god tid är det ingen fara, det som kan hända är att du får stipendiet en bit in på praktiken.

Mitt sista tips gäller boende. Eftersom Frankfurt är en dyr stad att bo i var det för min del inte aktuellt att hyra en lägenhet själv. Jag sökte därför boende via en tysk app som heter Wg-Gesucht för att hitta boenden i kollektiv. Där fick jag tag på ett rum att hyra. Har man svårt att få boende kan man säkert höra med sin praktikplats om de har några tips!

Du läser nu din näst sista termin på Juristprogrammet, vet du vad du vill göra efter du har tagit din juristexamen?
Det vet jag faktiskt inte! Affärsjuridiken har varit mycket spännande men var jag hamnar vet jag inte än. Det får framtiden utvisa.