"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-23 Uppdaterad: 2024-10-25, 19:04

Skellefteås snabba tillväxt ställer krav på sociala lösningar

NYHET Hur kan Skellefteå säkerställa att den sociala hållbarheten hänger med i stadens explosiva utveckling? Det var frågan under konferensen Mötesplats social hållbarhet, där forskare, kommunrepresentanter och praktiker diskuterade sätt att bygga ett samhälle där alla, oavsett bakgrund, känner sig välkomna.

Stadens förändrade skyline skvallrar om en dramatisk omvandling sedan Northvolt etablerade sin batterifabrik. Detta kunde deltagarna se med egna ögon när konferensen inleddes med en guidad tur till nyckelplatser som Sara kulturhus och den gigantiska modulbyn på Solbacken, som nyligen huserade hela 1 200 arbetare. Lika tydligt, om än inte för blotta ögat, är det att Skellefteå behöver mer än investeringar i infrastruktur och kultur för att växa hållbart.

– Vi har länge satsat på hållbara lösningar inom byggande och energi, men nu blir den sociala hållbarheten en allt viktigare fråga för oss. Det handlar om att skapa en attraktiv plats där alla kan trivas, betonade Ida Lindh, forsknings- och utvecklingsstrateg på Skellefteå kommun.

Socialt kapital som nyckel till inkludering

Under eftermiddagen samlades forskare och praktiker på The Great Northern för att utforska hur Skellefteå kan få den sociala hållbarheten att hinna ikapp stadens snabba utveckling. 

Malin Eriksson, professor i socialt arbete vid Umeå universitet, presenterade sin forskning om socialt kapital – det kitt som binder samman människor – och underströk vikten av öppna och inkluderande nätverk.

– Socialt kapital är en grundpelare i ett hållbart samhälle, men det måste vara rätt typ. Att enbart bygga starka lokala nätverk riskerar att skapa exkludering. Vi behöver också stärka överbryggande nätverk som förenar människor från olika bakgrunder för att främja inkludering och långsiktig hållbarhet, förklarade hon.

Att enbart bygga starka lokala nätverk riskerar att skapa exkludering

Ett konkret exempel på just detta gav initiativet Women Welcome, som erbjuder Skellefteås nyinflyttade kvinnor möjlighet att knyta kontakter med etablerade invånare. Projektet, som drivs av kommunen och Studiefrämjandet, skapar mötesplatser där kvinnor kan bygga gemenskap och stötta varandra. Särskilt betydelsefullt i en stad där många nya invånare är män.

Samverkan mellan forskning och praktik

Moa Hedström, doktorand vid Företagsforskarskolan och tidigare samhällsstrateg vid Skellefteå kommun, deltog i en paneldiskussion där hon belyste vikten av samverkan mellan forskning och kommunal verksamhet.

– Jag känner en enorm ödmjukhet inför det kommunala uppdraget som Skellefteå har med att skapa en hållbar plats. Samtidigt är det avgörande att vi inte missar individens perspektiv när vi utvecklar staden. Alla invånare får inte automatiskt del av de ekonomiska vinsterna, vilket kan skapa sociala klyftor.

Det är avgörande att vi inte missar individens perspektiv när vi utvecklar staden

I sitt doktorandprojekt undersöker Moa Hedström hur Skellefteå kan hantera de samhälleliga konsekvenserna av sin snabba tillväxt och planera för en hållbar framtid. Hon poängterade att framgång inte bara mäts i ekonomisk tillväxt, utan också i hur väl staden lyckas inkludera och engagera alla invånare.

En förebild för hållbar tillväxt?

Den snabba utvecklingen i Skellefteå utgör både en utmaning och en möjlighet. Med Northvolts etablering har staden fått en ny identitet som framtidsstad, men uppsägningen av över 800 tjänster påminner oss om att tillväxt är en komplicerad process. Hur denna tillväxt ska hanteras på ett socialt hållbart sätt är fortfarande en pågående diskussion.

– Vårt samarbete med Umeå universitet är en central del i vår fortsatta strävan efter att bygga ett Skellefteå som är hållbart ur alla perspektiv, sade Ida Lindh.

Konferensen Mötesplats social hållbarhet visade på kraften i samverkan mellan forskning och praktik, liksom hur olika sociala initiativ kan bidra till att skapa en inkluderande och hållbar framtid för alla Skellefteåbor.