"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-01

Skapar framtidens matlagning och energi för samhällen i Afrika

NYHET De flesta människor på landsbygden i Afrika söder om Sahara lever under fattiga förhållanden och saknar tillgång till elektricitet. De är därför beroende av traditionella, ineffektiva och förorenande matlagningslösningar som har negativa effekter på både människors hälsa och miljön. I ett forskningsprojekt på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik undersöks möjligheterna till hållbara bioenergisystem som gynnar både hushållen och hela samhällens energiförsörjning.

Under ett Transformation Talk med Umeå Transformation Research Initiative (UTRI) berättade Natxo García López, Doktorand vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik om projektet och dess stora potentialer och kopplingar till de globala målen för hållbar omställning.

–  Vi föreslår ett nytt integrerat system som länkar samman aspekter som är avgörande i samhällena söder om Sahara. Systemet utgår från ett hållbart skogsjordbruk med snabbväxande trädplantor som kombineras med hållbara bioenergilösningar såsom effektivare matlagningslösningar och elproduktion för landsbygdssamhällen. Tillsammans skapar de möjligheter för högre levnadsstandarder, förbättrad hälsa och renare och mer effektiva matlagningslösningar samt elproduktion för hela byar, säger Natxo.

Traditionella matlagningsmetoder

Traditionellt lagas all mat i huvudsak inomhus över öppen eld där en gryta placeras över tre stenar i länderna söder om Sahara. Ventilationen är ofta undermålig och en stor mängd hälsovådliga partiklar utsöndras i luften vid eldning. En hälsofara som främst drabbar kvinnor och barn som traditionellt ansvarar för hushållets matlagning.

–  För att minska mängden partiklar har vi testat olika varianter av spisar som skulle kunna ge stora vinningar för hushållens ekonomi, hälsa, och för miljön. Dels är spisarna mer effektiva och kräver mindre ved, dels producerar de mindre rök och skadliga partiklar jämfört med de traditionella tre-stenspisarna, berättar Natxo.

Den ved som används till matlagning kommer från träd i närområdet där avverkning bidrar till förlust av naturliga skogar och biologisk mångfald. Det nya systemet som forskare föreslår skapar, med hjälp av hållbart skogsjordbruk baserad på snabbväxande träd, ökad tillgång till biomassa.

Elförsörjning för hela byar

De snabbväxande träden är en viktig komponent i systemet. Utöver de fördelar det ger för jordbruket och tillgång till ved för matlagning, kan resten av biomassan användas som råvara för småskaliga energianläggningar, så kallade CHP-anläggningar (Combined Heat and Power-plants).

–  Tillgången till el i dessa områden är kraftigt begränsade, speciellt ute på landsbygden. En CHP-anläggning har potential att försörja hela byar med el, både bostäder och service så som vårdcentraler för att hålla kyla för exempelvis vacciner. I bostäder kan det betyda el för belysning eller mindre apparater, säger Natxo.

Vi ser stor potential i att implementera systemet i dessa områden

CHP-anläggningen drivs av biomassa från skogsjordbruket där materialet genom förgasning omvandlar biomaterial till gasformiga bränslen som i sin tur genererar el och värme på ett effektivt och hållbart vis. Restprodukten består av biokol som kan användas i jordbruket för att öka markens bördighet och därmed grödornas avkastning.

–  Vi ser stor potential i att implementera systemet i dessa områden, även om det behöver även anpassas efter lokala förutsättningar och socioekonomiska förhållanden för att ge lyckade och hållbara resultat som fungerar i praktiken, avslutar Natxo García Lopéz.

Vad betyder skogsjordbruk?

Skogsjordbruk, eller engelskans agroforestry, innebär att plantering av träd görs på samma mark som jordbruksgrödor, antingen samtidigt eller i omväxling. Genom att plantera träd på jordbruksmark bidrar det även till förbättrad jordbördighet för grödor som planteras efteråt.