"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-02 Uppdaterad: 2025-04-03, 08:51

Ny forskning ska studera upplevelser av ålder i relation till plats

NYHET I ett nyligen uppstartat projekt vill forskarna Jenny Olofsson och Anna Sofia Lundgren undersöka hur subjektiv ålder skapas i relation till geografisk kontext i Sverige och Europa.

Det är särskilt relevant eftersom många policyer och samhällsnormer bygger på kronologisk ålder, trots att människors egen uppfattning av sin ålder kan skilja sig avsevärt från den

Inom forskningsprojektet ”Det subjektiva åldrandets geografi” studeras hur människor upplever sin ålder och hur dessa upplevelser påverkas av var man bor. Många känner sig yngre eller äldre än vad de är, deras subjektiva ålder skiljer sig mot deras faktiska ålder, och detta kan kopplas till hälsa, livskvalitet och sociala faktorer.
 
– Vi vill förstå hur geografisk plats – stad eller landsbygd, olika regioner i Sverige och Europa – spelar in i upplevelser av ålder, säger Jenny Olofsson, forskare vid Enheten för demografi och åldrande forskning (CEDAR) och projektledare för projektet.

Inte tittat så mycket på upplevelser av åldrande i glesbygd tidigare

Forskning visar att subjektiv ålder har stor betydelse för hur vi lever våra liv, vår hälsa och vårt välbefinnande, särskilt i äldre åldrar. Dock har tidigare forskning ofta utgått från stadsmiljöer och inte tittat så mycket på hur människor i glesbygd och andra miljöer upplever ålder och vad de relaterar dessa upplevelser till. Genom att studera detta vill projektet bidra med ny kunskap om hur plats och sociala faktorer påverkar hur vi ser på oss själva och vårt åldrande.

– Vi vill ta reda på hur människor skapar mening kring ålder och hur olika mönster av subjektiv ålder liknar eller skiljer sig mellan olika platser. Samt hur det hänger det ihop med olika erfarenheter och med faktorer som kön, hälsa, ekonomi, fortsätter Anna Sofia Lundgren, professor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
 
Undersöker mönster på tre nivåer – lokalt, nationellt och europeiskt

För att få en inblick i hur subjektiv ålder upplevs i glesbygd kommer djupintervjuer att göras med personer som är äldre än 50 år och bor i Västerbottens och Norrbottens inland. Inom projektet kommer det även att genomföras en enkätundersökning för att kartlägga hur subjektiv ålder skiljer sig mellan olika rurala och urbana platser i Sverige. Slutligen ska analyser av europeiska data göras för att jämföra mönster av subjektiv ålder mellan olika europeiska länder. Då används material från den stora SHARE-undersökningen.

Bidra med ny kunskap och nyansera synen på åldrande

Genom att koppla samman forskning om ålder och geografi hoppas forskarna kunna bidra till en djupare förståelse av hur åldersupplevelser varierar beroende på var man bor, vilket skulle kunna hjälpa till att skapa mer rättvisa och anpassade riktlinjer inom exempelvis pension, hälsovård och äldreomsorg.

– Det är särskilt relevant eftersom många policyer och samhällsnormer bygger på kronologisk ålder, trots att människors egen uppfattning av sin ålder kan skilja sig avsevärt från den.

– Dessutom kan resultaten bidra till att nyansera synen på åldrande genom att visa att ålder är mer än bara en siffra, men också genom att visa hur subjektiv ålder kan hänga samman med spatiala maktojämlikheter, säger Jenny och Anna Sofia.

 

Vill du bli intervjuad?

Under våren och hösten genomförs intervjuer i Västerbotten och Norrbotten.
Skulle du vara intresserad av att bli intervjuad om dina tankar om ålder? Är du över 50 år och bor i en inlandskommun i Västerbotten eller Norrbotten?
Kontakta gärna projektledaren Jenny Olofsson.