"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-06-28

Sämre placering på QS-ranking 2024

NYHET Umeå universitet har sjunkit cirka 100 platser vid den senaste rankingen från QS World University Rankings. Universitetet är i år på plats 465 i världen, (av totalt 1 500 lärosäten som rankas) jämfört med plats 369 i fjol. Det innebär att universitetet är på plats åtta i Sverige, vilket är samma placering som i fjol.

Text: Jakob Mjöbring

I förhållande till alla rankade lärosäten i världen innebär en 465 plats att Umeå universitet återfinns bland de 31 procent högst rankade i världen. Förra året var universitetet bland de 26 procent högst rankade i världen, så även om det rankas fler lärosäten i år, jämfört med tidigare år, är Umeå universitet på en lägre placering än förra året.

Men att direkt jämföra med tidigare år är lite komplicerat då vissa indikatorer viktas annorlunda. De indikatorer där Umeå universitet tappar mest jämfört med i fjol är i alla fall ”Employer Reputation”, ”Citations per Faculty” och ”Faculty Student Ratio”.

Läs hela rankingen.

Bättre i annan ranking

QS World University Rankings är ett av de tre rankinginstitut som Umeå universitet följer utvecklingen på lite närmare. QS står för Quacquarelli Symonds, som är ett brittiskt företag som specialiserar sig på högre utbildning. 

En annan av de tre som universitetet har ögonen på och följer upp, är Times Higher Education Impact Ranking, där Umeå universitet såg en förbättrad ranking.

Svenska lärosätens placering i rankingen

=73 KTH 
=85 Lunds universitet
105 Uppsala universitet
118 Stockholm universitet
129 Chalmers tekniska högskola
187 Göteborgs universitet
=268 Linköpings universitet
=465 Umeå universitet