Samisk årstidskonst – vernissage och konstnärssamtal
NYHET
Välkommen till vernissage som en del av Lars Thomasson-symposiet under Samiska veckan i Umeå, där konstverken presenteras som legat till grund för veporna på Humanisthusets fasad.
Text: Per Melander
BildPer Melander
Under 2017 producerade Vaartoe – Centrum för samisk forskning, i samarbete med Humanistiska fakulteten, Svenska Samernas Riksförbund (SSR) och Såhkie Umeå sameförening, dessa åtta årstidsvepor med samiska konstverk och årstider på fyra samiska språk.
Efter vernissaget modererar konstnären Tomas Colbengtson ett samtal med några av konstnärerna bakom verken. Medverkande konstnärer, förutom Colbengtson, är: Britta Marakatt-Labba, Lena Stenberg, Inga- Wiktoria Påve och Maj-Doris Rimpi.
Projektledaren för Vaartoes vepaprojekt Kristina Sehlin MacNeil berättar att det är roligt att projektet fått sådant genomslag. Både inom och utanför campus har veporna mottagits oerhört positivt och synts i olika medier många gånger.
– Jag har till och med blivit kontaktad av en inlandskommun som ville ha tips om hur den skulle kunna göra samma sak. Och viktigast av allt är att detta projekt är ett samarbete mellan Vaartoe, Humfak, Såhkie och SSR - det hade inte kunnat förverkligas om det inte varit för SSR och Såhkie, säger Kristina Sehlin MacNeil.
Konstens betydelse och roll
En av konstnärerna, Tomas Colbengtson, betonar betydelsen och rollen som konsten spelar i samepolitiska frågor:
– Som en reaktion på ett tandlöst sameting och en stadsmakt ointresserad att ta politiska beslut när det gäller urfolksrättigheter, har samiska kulturarbetarna fått föra samiska folkets krav till att återfå rättigheter till land, vatten och näring och ställa krav på förändring, säger Tomas Colbengtson och fortsätter:
– När man blivit berövad möjligheter att delta i beslutsfattande, är de samiska konstnärerna, filmarna, poeterna, skådespelarna och musikernas verk, en möjlig väg till upplysning och förståelse av den samiska folkets verklighet idag. Umeå universitet har som första universitet synliggjort den samiska närvaron i Umeå och är ett föredöme att ta efter.