Risker med kyla: insikter från Tappers projekt ArctiHealth
NYHET
Den 24 oktober höll doktorand Rebecca Tapper sitt mittseminarium inom arbetshälsa och presenterade sitt forskningsprojekt ArctiHealth. Tapper är doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin samt den Arktiska forskarskolan vid Umeå universitet.
Rebecca Tapper anställdes som doktorand vid Umeå universitet 2022 och är halvvägs in sitt forskningsprojekt. Detta uppmärksammades med ett mittseminarium där Tapper presenterade sitt projekt ArctiHealth. Presentationen följdes av frågor från en granskningsgrupp av forskare inom området.
Projektet ArctiHealth ska öka kunskapen om kyla i olika arbetsmiljöer
Rebecca Tapper presenterar sitt forskningsprojekt ArctiHealth.
Bild Monica Börlin
Syftet med projektet ArctiHealth är att öka kunskapen om riskhantering, hälsa och upplevelser av att exponeras för kyla i olika arbetsmiljöer. Tapper har gjort två delstudier inom sitt projekt och planerar att göra två till. Den första delstudien var en litterturöversikt av tidigare studier gällande arbetshälsa i kalla miljöer. De preliminära resultaten visar att studierna huvudsakligen kretsade kring teknisk riskbedömning, men att det verkar finnas brist på kunskap om implementering, vilket leder till ett otillräckligt skydd för arbetare. Forskningen om könsskillnader vid exponering för kyla och riskhantering är också begränsad.
Brist på skyddsutrustning och kläder är en vanlig orsak till att man fryser på jobbet
I sin andra delstudie har Tapper fokuserat mer på exponering av kyla i faktiska yrkesmiljöer och samlat in data från tre olika yrkesgrupper: förskolepersonal, distrubitionselektriker och park- och underhållsarbetare. Tapper har genom enkäter, intervjuer och mätningar undersökt deras fysiska exponering för kyla, samt deras upplevelser av att frysa på jobbet. Preliminära resultat har visat på skillnader mellan yrkesgrupperna, där distrubitionselektrikerna är mest utsatta för kyla. När det kommer till att uppleva kyla uppger många, mestadels kvinnor, att de gör det, men individuella faktorer som kön, ålder och hälsa verkar inte ha något samband med detta resultat. Flera rapporterar dock att brist på skyddsutrustning och kläder är en anledning till att man fryser på jobbet.
Det är viktigt att vi känner till och förstår de utmaningar vi står inför
Behöver mer kunskap i takt med att företag växer och extrema väderförhållanden ökar
Forskningsprojektet kommer att fortsätta under de följande två åren. Ytterligare två delstudier planeras där intervjuer med både medarbetare och chefer ska användas för att undersöka synen på riskhantering av kyla och möjliga förbättringar. Tapper lyfter fram behovet av ökad kunskap eftersom det finns kunskapsluckor. Organisationer efterfrågar också mer vägledning, särskilt i takt med att nordliga företag expanderar och extrema väderförhållanden ökar.
– Det är viktigt att vi känner till och förstår de utmaningar vi står inför. Man ser ofta på frågor om köld som allmän kännedom, men det är det inte. Vi behöver få med forskningen i diskussionen för att kunna nå en framtid med hållbar arbetshälsa och livsstil, avslutar Tapper.