"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-09-23

Retoriker avslöjar oväntade likheter i polariserad skogsdebatt

NYHET Under söndagen den 15 september bjöd Bildmuseet in till den första av flera söndagföreläsningar kopplade till den pågående utställningen ‘8 grader /Samtida konst om skog’, denna gång i samarbete med Future Forests.

Föreläsningen gavs av Klara Härgestam, doktorand i retorik vid Örebro universitet, om den polariserande skogsdebatten och om att försöka närma sig de starka känslor som finns kopplat till skogen.  
 
Ett tjugotal personer lyssnade till Klara Härgestam berätta om hur hon genom sitt avhandlingsarbete vill närma sig människors känslor och relation till skogen, och uppmanade publiken att tänka på sin egen relation till skogen. Hur kommer det sig att grupper som i andra frågor står långt ifrån varandra kan stå varandra nära när det handlar om skog?  

Vi behöver få upp ögonen för hur något så mänskligt som en debatt mellan olika personer också har ekologiska effekter

Retorik handlar även om hur vi ska förstå varandra och Härgestam beskrev under föreläsningen om hur vi kommunicerar med varandra får reella konsekvenser för skogen. När en debatt blir kallad för polariserad så leder det till att vissa röster inte kommer att komma fram och därmed ett förlorande av perspektiv, perspektiv som kan behövas för att kunna klara klimatkrisen.  

Härgestam  beskriver hur några av sidorna inom den pågående skogsdebatten, de som vill se en fortsättning på nuvarande skogspolitik och sätten att bedriva skogsbruk och de som vill se andra sätt att bruka skogen på, använder sig av liknande argument. Båda sidor stödjer sig exempelvis på ekonomiska argument och hävdar att det finns ekonomiska fördelar med just deras lösningar.  

Efter föreläsningen så pågick en kortare frågestund med stort fokus på vilka aktörer som faktiskt tjänar på en polarisering av debatten men också olika aktörer i debatten har olika mycket makt. Härgestams besök på Bildmuseet är hennes andra besök i Umeå på inbjudan av Future Forests, efter att hon presenterat på Forest Social föreläsningsserie.