Retoriker avslöjar oväntade likheter i polariserad skogsdebatt
NYHET
Under söndagen den 15 september bjöd Bildmuseet in till den första av flera söndagsföreläsningar kopplade till den pågående utställningen "8 grader /Samtida konst om skog", denna gång i samarbete med Future Forests.
Föreläsningen gavs av Klara Härgestam, doktorand i retorik vid Örebro universitet, om den polariserande skogsdebatten och om att försöka närma sig de starka känslor som finns kopplat till skogen.
Ett tjugotal personer lyssnade på när Klara Härgestam berättade om hur hon genom sitt avhandlingsarbete vill närma sig människors känslor och relation till skogen, och uppmanade publiken att tänka på sin egen relation till skogen. Hur kommer det sig att grupper som i andra frågor står långt ifrån varandra kan stå varandra nära när det handlar om skog?
Vi behöver uppmärksamma hur något så mänskligt som en debatt mellan olika personer också har ekologiska effekter
Retorik handlar även om hur vi ska förstå varandra och Härgestam beskrev under föreläsningen hur sättet vi kommunicerar med varandra på har verkliga konsekvenser för skogen. När en debatt anses vara polariserad leder det till att vissa röster blir tystade, och därmed förloras viktiga perspektiv som kan behövas för att kunna klara klimatkrisen.
Härgestam beskriver hur några av sidorna inom den pågående skogsdebatten använder sig av liknande argument, till exempel de som vill se en fortsättning på nuvarande skogspolitik och bedriva skogsbruk på samma sätt som förut, och de som vill se andra sätt att bruka skogen på. Båda sidor stödjer sig exempelvis på ekonomiska argument och hävdar att det finns ekonomiska fördelar med just deras lösningar.
Efter föreläsningen pågick en kortare frågestund med stort fokus på vilka aktörer som faktiskt tjänar på en polarisering av debatten men också på att olika aktörer i debatten har olika mycket makt. Härgestams besök på Bildmuseet är hennes andra besök i Umeå på inbjudan av Future Forests, efter att hon presenterat på Forest Social föreläsningsserie.